Начало Интервюта Стефан Рапонджиев: Библиотеката в Панагюрище се включва в Националната библиотечна седмица с...

Стефан Рапонджиев: Библиотеката в Панагюрище се включва в Националната библиотечна седмица с интересни срещи и мероприятия

СПОДЕЛИ

За 12-та поредна година в цялата страна се провежда Национална библиотечна седмица, в която се включват множество регионални, общински и читалищни библиотеки. Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с директора на общинската библиотека „Стоян Дринов” в Панагюрище Стефан Рапонджиев за подготвената по повод седмицата програма.

stefan rapondjiev

Господин Рапонджиев, с какви прояви се включвате в Националната библиотечна седмица?
Стефан Рапонджиев: Националната библиотечната седмица 2017 започна на 4 и ще бъде до 12 май, включително. Ние се включваме в нея с няколко интересни мероприятия и срещи с автори. На 4 май вече имахме такава среща. Тогава се проведе представяне творчеството на писателя и литературен критик Красимира Тасева- Кацарска. Тя е от Благоевград, гостува за първи път в библиотеката в Панагюрище. Издателка е на много учебни материали, свързани с матурите, така че съм разговарях предварително с учители и директори на училища и поканихме на срещата присъстват ученици от 9 до 12 клас, тъй като тя може да им даде насоки и да им предложи материали, които да ги подготвят за матурите. Кацарска е носителка на шест първи национални литературни награди: по две за литературна критика за есеистика и за поезия. Авторката прочете пред панагюрската публика няколко от своите есета, стихове и разкази по преживяно. Вълнението на авторката беше голямо от срещата й с Ивайло Недялков – внук на нейната любима учителка по литература. Атмосферата беше емоционална, с интересни диалози и откровения. Искрените чувства на авторката се предадоха на цялата публика. На следващия ден, 5 май, решихме да предоставим възможност за безплатна годишна регистрация за всички новозаписани читатели. Тези, които не са успели още да се запишат в библиотеката, на тази дата можеха да дойдат при нас и да получат безплатна регистрация за цялата година при нас. През останалото време таксата за читатели е 4 лева за работещи за цяла година, а за ученици – 2 лева.

Какво ви предстои през следващата седмица?
Стефан Рапонджиев:На 9 май имаме едно приключение, което нарекохме „С книга при приятели на библиотеката”. Ще посетя Дневния център за възрастни хора с увреждания „Св. Св Козма и Дамян”. Ще се срещнем с тях, ще четем книги . мои, а разбира се и техни произведения, ще си поговорим за книгите. В следобедните часове, в 14.00 часа ще направя посещения на Женско дружество „Райна Княгиня” в Панагюрище. Това са едни приятели на библиотеката, с които постоянно партнираме и работим и за мен ще бъде удоволствие да ги посетя. На 10 май ще направим едно приключение за най-малките ни приятели. Ще четем заедно от любимите ни книги в градския парк, тъй като, когато времето е хубаво точно в това време – следобед, майките изкарват малчуганите и спокойно могат дори учещите се да дойдат при нас. Разбира се, това не е само за най-малките четящи, а и за техните родители. Искаме да седнем заедно, да четем от любимите си книги, да обсъждаме, да говорим върху тях в една прекрасна атмосфера.

11 май е Ден на библиотечните специалисти. Какво сте подготвили за празника?
Стефан Рапонджиев:На 11 май, когато е нашият празник, е отворен ден за абсолютно всички посетители на библиотеката. Те ще могат да дойдат, да ни питат за всичко, което се случва в процеса на нашата работа. Отворени сме за всякакви въпроси и да дойдат хора, с които да комуникираме, защото според мен и моите колеги най-добрите решения се вземат, когато има комуникация. Дори ако има критика, тя е градивна, за да можем да чуем обратната страна – да видим какво мислят нашите потребители на информация, нашите читатели за процесите, насочени най-вече към тях и с какво още можем да им бъдем полезни. На 12 май в петък ще представим творчеството на младия поет Илиян Любомиров, познат за повечето читатели с псевдонима Августин Господинов.