Начало Общество Стоян Рабаджийски от Елшица: Обидно ми е, че ме наричат „просякът от...

Стоян Рабаджийски от Елшица: Обидно ми е, че ме наричат „просякът от фейсбук“

294
4
СПОДЕЛИ
stoian rabadjiiski1
Снимки: Дима Попова


Широк обществен отзвук получи писмото на 62-годишния Стоян Рабаджийски от Елшица, който потърси подкрепа чрез медиите. Мъжът е бил пенсионер по болест, но решението е изтекло, в момента очаква да излезе ново решение – за пенсионирането му, но  междувременно е без доходи и на ръба на физическото оцеляване. В разговор с репортер на ПИА мъжът сподели, че през последните дни е получил десетки телефонни обаждания, бил е посетен от хора, които са му донесли на място хранителни продукти, дрехи, а едно семейство му оставило и 30 лева.  В момента може да се каже, че съм презапасен с хранителни продукти и консерви, имам и дрехи, докараха ми малко дърва. Много добри хора има в България, благодарен съм на тези ,които ми помогнаха“ сподели Стоян. Той не скри огорчението си от факта, че хората в родното му село почти не откликнали на неговия зов за помощ, дори напротив – получил обвинения и обидни думи. „В селото се говори, че брат ми ме бил издържал, което не отговаря на истината. Това, че ми дава по 20 лева през 2-3 месеца не означава ,че ме издържа. Обидно ми е, че ме наричат просякът от фейсбук. Истината е, че аз съм самотен и болен човек и бях толкова отчаян, че мислех за самоубийство. Моля ви, напишете, че тези грозни твърдения не са истина. – каза Рабаджийски. Той е работил в рудника в Елшица, но се е пенсионирал по болест заради куп заболявания – хронична обструктивна белодробна болест, артрит, глаукома, хипертония и проблеми със сърцето. 

„В момента имам достатъчно хранителни продукти за месец напред, можете да ми донесете електрически крушки, от енергоспестяващите, ако може да са по-силни, защото недовиждам. Докато ми излезе решението да се пенсионирам ще ми трябват средства за лекарства и да си плащам тока „– обясни мъжът.

stoian rabadjiiskiС Петър Врагов и Нено Ефтимов от БМЧК – Панагюрище по тъмно бяхме при Стоян Арабаджийски от с. Елшица тази вечер(бел.ред. – вчера).Занесохме му топли дрехи и обувки.Има подсигурена храна благодарение на добри хора.Закарали са му и малко дърва.Телефонът му не спираше да звъни през цялото време. Хора звъняха , че са му изпратили пощенски запис. Утре пътува за Пазарджик, за да започне с изследванията и да си купи малко лекарстваБеднотия до шия. Малка стаичка с дървен под. Легло, телевизор,печка и маса. Кутии с лекарства.Баня няма. Студени стени и един леген.Има шест заболявания с документи.Видях епикризи.В момента е с гнойно гърло и едното ухо му е заглъхнало от настинка.“ – това са впечатленията на панагюрката Дима Попова .

Който желае, може да помогне. Ето и сметката на Стоян:

ЦКБ АД Клон Пазарджик CECBBGSF IBAN BG 62 CECB 9790 1093 7215 00 Стоян Пенков Рабаджийски

4 КОМЕНТАРА

  1. Браво на тези хора ,които помагат.Аз живея на 6 км.от С.Елшица.И моят баща е работил в мина Елшица,зная какво е..Много хора от моето село работеха там но почти всички починаха или имат заболявания които не могат да се лекуват….Жалко е че в България положението е такова,но познавам много добре селските простаци,тези които те обиждат и ти се присмиват и най вече ти завиждат ако ти помогнат.Но някой ден и те ще изпаднат в беда и ще се молят за помощ….Ние сме хора и тези ,които са умни и добри хора ще помагат.Лошите,глупавите и простите те цял живот ще се присмиват…..Срамота…..Но такав е животът….Браво на тези които са помогнали на човекът….




    0



    0
  2. Господа от Локо Пловдив, Добро е това, което правите. Аз също лично помогнах на Стоян. Хубаво ще бъде, ако наистина се сетите отново за Стоян. При него нещата са си все така, пенсия още не е получил.




    0



    0
  3. Една от фенските организации на Локомотив Пловдив помагаме с каквото можем , правили сме го и за други стари хора в подобно положение.Бай Стояне , няма да те оставим , с теб сме!Скоро ще дойдеш и на мач в Пловдив :)




    0



    0