Начало Общество Студенти от най-стария минен университет в света посетиха „Асарел-Медет“АД

Студенти от най-стария минен университет в света посетиха „Асарел-Медет“АД

СПОДЕЛИ

Група от дванадесет студенти и трима преподаватели от най-стария минен университет в света – Минната академия във Фрайберг, Германия (създадена през 1765 г.), посетиха „Асарел-Медет“АД на 10 октомври. Гостите разгледаха двете фирмени експозиции и се запознаха с историята и развитието на „Асарел-Медет“АД, след което си направиха снимка за спомен пред един от багерите в открития музей и „пенсионирания“ 110-тонен автосамосвал „БелАЗ“.

Те бяха особено впечатлени от съветските булдозери и камиони, които са се използвали при експлоатацията на МОК „Медет“. Младежите признаха, че за пръв път виждат такива машини.

Водени от инж. Ангел Костов – минен техник в „Асарел-Медет“АД, студентите от Фрайберг разгледаха диспечерната на рудник „Асарел“. Инж. Костов ги запозна с целия процес по добив и транспорт на руда и откривка, като акцентира върху екологичния ефект от работата на двете циклично-поточни технологични линии – ЦПТ-2 и ЦПТ-3. Гостите разгледаха с нескрит интерес геоложката сбирка и си взеха руден образец за спомен.

След това студентите от Фрайберг разгледаха обстойно обогатителна фабрика „Асарел“, където буквално засипаха с въпроси главния инженер Неделчо Елшишки. Интересът им към процесите на флотация и обогатяване на рудата бе разбираем, тъй като всички изучават такива специалности. В края на обиколката възпитаниците на Минната академия във Фрайберг и техните преподаватели не скриха възхищението си от видяното и признаха, че в „Асарел-Медет“АД всичко е на световно ниво.