Начало Спорт Талантливият юноша на Лудогорец Дамян Дамянов води отбора си към трета шампионска...

Талантливият юноша на Лудогорец Дамян Дамянов води отбора си към трета шампионска титла

СПОДЕЛИ

d7За да си вратар трябва да си талантлив, трудолюбив и …поне малко луд. Човекът, който се различава от останалите на игрището често или се превръща в героя на мача, или понася всички негативи на една загуба. Но едно е сигурно – да си вратар е призвание и огромна отговорност. С това е напълно наясно младата надежда на ЛудогорецДамян Дамянов. Че юношата притежава талант, за това говорят фактите – през този сезон за 15 мача е допуснал само един гол, което е неговият принос за класирането на отбора до сега – в елитната група до 17 години Лудогорец зимува на второ място след Септември- София. За близо две години и половина, откакто Дамянов носи зеленo-белия екип, сумарно във вратата му са влезли само три топки.
Освен таланта да опазва вратата си „суха“ Дамянов, оказва се, има и друг талант – да реализира дузпи. Първият си гол за Лудогорец младата надежда вкарва през 2015 година, когато се разписва за 5;0 срещу Спартак – Плевен в мач от първенството на Елитната юношеска група до 17 години. Запомнящо се е и присъствието му в турнира „Франко Галини“ в Италия, където на 1/8 финала d1Лудогорец отстранява Макаби (Тел Авив) и на ¼ финала среща националния отбор на Литва. Редовното време в сблъсъка с националния отбор на прибалтийската държва завършва 0:0. При дузпите, както срещу Макаби, големият герой става Дамян Дамянов. Той спасява два удара от бялата точка и сам реализира един гол. Младата надежда хваща две дузпи и в двубоя с израелския отбор.

Няколко пъти Дамян Дамянов е носител на титлата най-добър вратар – първият път е по време на турнир, докато все още е в ЦСКА. Обявен е за най-добър вратар в школата на Лудогорец за 2015 година, а през 2016, след блестящото си представяне на юношеския турнир „Юлиян Манзаров”, също е обявен за най-добър вратар.
Откакто играе в Лудогорец, стражът два пъти е празнувал шампионска титла – веднъж през 2015 с отбора на децата, родени след 1 януари 2000 г. и втори път 2016 година, с отбора на U17. За юношите младша това е втора шампионска титла, а Дамян се надява, че през новия сезон, с присъщите си трудолюбивост, амбиция и хъс, ще изведе отбора си до трета.

ВИЗИТКА

dДамян Дамянов е роден е на 29 юни 2000 година, а футбол тренира още преди да започне да чете и пише. Едва 6 годишен той започва в Локомотив София, след това преминава през школите на ЦСКА и Лудогорец, където в момента е тиуляр. Има няколко мача, изиграни с националния отбор.

Снимки– личен архив, tuchline.bg , viasport,bg