Начало Култура Уникална пещ с врязана украса на 6600 години е открита край пазарджишкото...

Уникална пещ с врязана украса на 6600 години е открита край пазарджишкото село Юнаците

СПОДЕЛИ

Настоящият археологически сезон е изключително успешен за проучването на селищната могила до село Юнаците, община Пазарджик, съобщи РИМ-Пазарджик.

Разкрити  са останки от сграда с боядисани в червено стени, в която личат различни съоръжения и помещения. В нея, наред с многобройните фрагментирани съдове, бе открит и антропоморфен златен амулет. До сградата има части от човешки скелети – череп, таз.

В друга сграда е запазена част от уникална пещ с врязана украса – на 6600 години.

Открити са многобройни находки – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигурки, различни инструменти от кост, глина, камък и мед, украшения от средиземноморските раковини Spondylus и Dentalium, които свидетелстват за изключително високото ниво на материалната и духовна култура на халколитното население в този район, както и за търговските му връзки с Егейското крайбрежие и със Североизточна България.

Преди седмици в могилата бе открита малка златна глава- амулет. Кръглата златна апликация е с диаметър 2,8 см и е от типа на т. нар. антропоморфни златни амулети, познати от Варненския халколитен некропол. Датира се във втората половина на V хил. пр. Хр. Ценната находка вече е съхранена във фонда на Регионалния исторически музей в  Пазарджик.