Начало Общество Уникални етнографски проучвания в Бъта по проект „Вече знам и мога повече“

Уникални етнографски проучвания в Бъта по проект „Вече знам и мога повече“

СПОДЕЛИ

Родовете Пенчеви, Запрянови и Ендарови от село Бъта вече ще си имат записана история. Описанията и графиките на родословното дърво на всеки род се изработват от Клуба по етнография с ръководител секретаря на Читалището Мария Кършева в рамките на проект „Вече знам и мога повече“ на Сдружение „Идея“. Припомняме, че проектът се финансира по общинска програма за стимулиране на младежките дейности, която стартира за първи път тази година.

Младите хора около Мария Кършева вече са на финала на реализирането на своите проучвания. На този етап те имат готовност да представят богата гама от информация за характерни особености на говора, традициите, фолклора и говора на жителите на село Бъта. Клубът е готов с проучването и представянето на един позабравен обичай – „Вайдудула“, практикуван по време на безводие в стари времена.

Вероятно супер интересни за всички ще са събраните характерни изрази, включително такива, които са ползвани от съответните родове. А най-забавна вероятно ще е за всеки човек ще е сбирката на традиционни стари кулинарни рецепти.

Клубът е готов с презентациите си, които ще покаже пред публиката официално на финала на проекта при откриването на планираната изложба с предмети, разработени по проекта. Това ще стане в края на този месец, когато публиката ще види много забавни и красиви уникати, изработени от младежите на село Бъта.

 

*На снимките

Мария Кършева показва на деца какво е бръшлян и как се ползва за „Вайдудула”

Красимира Милева (в средата) и Александър Пенчев от широко разклонения род Пенчеви с Мария Кършева в разговор при изработване на родово дърво