Начало Култура Утре „Мъжемразка“ се завръща на сцената на панагюрското читалище

Утре „Мъжемразка“ се завръща на сцената на панагюрското читалище

СПОДЕЛИ

Утре, 18 октомври от 19:00 часа, в театралния салон на НЧ „Виделина-1865“ самодейният ни състав ще представи отново хитовата постановката “Мъжемразка”.

Припомняме, че премиерата на спектакъла се състоя на 21 юни в голяма зала на читалището в Панагюрище, която бе препълнена до краен предел.

След това панагюрските артисти са изиграли представлението пред пълни салони в селата Оборище, Елшица, Бъта и Баня.

“Мъжемразка” е първата пиеса на известния български драматург Ст. Л. Костов, която се появява пред столична публика през 1914 г., но тя е особено актуална днес в епохата на унисекса, защото дава възможност да погледнем по нов начин на феминисткото движение, на вечната борба за надмощие между мъжете и жените, успява дълбоко и тънко да проникне в народопсихологията на народа ни и да съвмести смешното и тъжното в характера на българина. Поставяйки днес тази позабравена пиеса, желанието на режисьорката и на актьорите от трупата е да създадат една жизнена, весела комедия, която да кара хората да се усмихват, да се смеят или надсмиват, намирайки в героите по нещо от себе си.

Пиесата на Ст. Л. Костов  “Мъжемразка” е поставена в Панагюрище от дългогодишния театрал Дочка Кацарева. В образите на героите се превъплътяват Стефан Рапонджиев, Мирослав Цветков, Милен Мулешков, Иван Кузманов, Стоян Цацов, Магдалена Джолова, Юлия Богоева, Нина Истревска, Донна Елшишка, Нина Кехайова и Гергана Томова – хора с различни професии и образование, но събрани от любовта към театралното изкуство, ентусиазма и желанието за творческа изява. 

Музикалното оформление е дело на Марин Карамаринов и Юлия Богоева, а декорите на Ирина Пелтекова.