Начало Здраве В навечерието на 18 ноември – Европейски ден на антибиотиците

В навечерието на 18 ноември – Европейски ден на антибиотиците

СПОДЕЛИ

През 2008 г. е отбелязан за първи път в страните от Европейския съюз, за да се информира обществеността за ползата и рисковете от употребата на антибиотици (European Antibiotic Awareness Day)

Европейският ден за повишаване на информацията в обществото за антибиотиците е годишна европейска инициатива за обществено здраве, която цели повишаване на информацията в обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и разумната употреба на антибиотиците.
Глобалният план за действие за справяне с нарастващия проблем с резистентността към антибиотици и други антимикробни лекарства беше одобрен от Световната здравна асамблея на 8 май 2015г.

Микробиологичната лаборатория на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ разполага със съвременна апаратура за диагностика на бактериални и вирусни инфекции, базиращи се на иновативни технологии: /Film Array, Vitek-2 Compact, Bact ALERT/, даващи възможност за бърз и коректен резултат. Определя се точният причинител, неговата чувствителност към антибактериални средства, както и механизмите на резистентност, което насочва към своевременно и правилно лечение. С прецизната си работа, колективът на Микробиолгична лаборатория дава своя принос в това, да се започне бързо и точно лечение на бактериалните инфекции.

Антибиотиците са ценен ресурс при лечение на бактериални инфекции, който трябва да бъде запазен. Използването им не по предназначение, увеличава риска от селектиране на резистентни щамове. Употребата на антибиотици е въпрос на предизвикателство и медицинско изкуство. Антибиотиците трябва да бъдат назначавани от лекар при строги показания за прилагане, в конкретна доза, път на приемане и продължителност на лечение.

Антибиотичната резистентност се случва, когато бактериите се променят и станат устойчиви на антибиотиците, използвани за третиране на инфекциите, които причиняват. Това компрометира възможността за повлияване на бактериалните инфекции и отслабва възможностите на медицината.
Нежелано странично действие на антибиотиците е и увреждането на нормалната микробна флора в червата и устната кухина. Това налага профилактично прием на пробиотици при по-дълга употреба на антибиотици.
Последните данни показват, че броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз и че антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Разумното използване на антибиотици може да поддържа ефективността им за бъдещите поколения.