Начало Култура В Панагюрище започна Вторият фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни...

В Панагюрище започна Вторият фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени” (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

В днешния празничен ден, Петковден, в театралния салон на панагюрското читалище, стари градски песни възпяха чувствена любов и горестна обич, защото в Панагюрище започна Вторият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени”.

Събитието беше открито от Нора Кунчева, която е част  от читалищното настоятелство. Тя приветства присъстващите и припомни, че „тази музика има своето специално място в съкровищницата на България и присъства във всеки един етап от живота ни“. 

На сцената ще се изявят повече от 200 души в 20 вокални групи, 6 вокални дуети, 1 трио и 6 индивидуални изпълнители от всички краища на България.

Първи на сцената излязоха домакините от Панагюрище – ВГ „Радеан“ към НЧ „Виделина-1865“, с ръководител Анета Калпакова. Панагюрските самодейци решиха да не участват в състезателната програма.

За разлика от първото издание на фествала, второто е с конкурсен характер. Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател Силвия Ненкова – солист на ансамбъл, вокален педагог и ръководител на групи за стари градски и шлагерни песни. Членове на журито са: Цвятко Ненков – диригент на оркестъра на ансамбъл „Пазарджик“ и Марияна Пепелянкова – фолклорист и вокален педагог.

Класиралите се първите три места групи ще получат купи, при дуетите и индивидуалните изпълнители победителите ще получат медали. Ще бъдат връчени специална награда на фестивала, награда за сценична реализация, за най-малък изпълнител, за костюми в стила на старата градска песен.”Лайънс клуб” Панагюрище също ще връчи награда на избран от него фаворит. Всички вокални групи, дуети и индивидуални изпълнители ще получат плакети и грамоти за участие.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на община Панагюрище по Програма за развитие на читалищната дейност в общината през 2017 г. Организатор на фестивала е Народно читалище „Виделина-1865“ гр.Панагюрище.

Основната цел на фестивала е да съхрани и популяризира старата градска и шлагерна песен от миналия век, да я обогати и възроди за нов живот и приобщи младите хора към нейната лиричност и красота.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО