Начало Общество Внимание! Нови схеми за телефонни измами

Внимание! Нови схеми за телефонни измами

СПОДЕЛИ

telefonni-izmamnici

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПАЗАРДЖИК ПРЕДУПРЕЖДАВА:

Все по-често жители на гр.Пазарджик и областта стават обект на опити или жертви на телефонни измамници. Пострадалите от този вид престъпления са възрастни или самотно

живеещи хора, които се доверяват и дават на измамниците всичките си спестявания в пари, ценни

предмети и вещи !

ВНИМАНИЕ !

  • Сценариите за измами са различни и престъпниците сменят тактиката си постоянно. Хората трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и разполагат с богата палитра от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а някои от хората, станали техни жертви им помагат с наивността си !

ВНИМАНИЕ – НОВИТЕ СХЕМИ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ !

  • Получавате обаждане от адвокат, следовател, полицай, прокурор, лекар или друго длъжностно лице, че ваши близки, роднини или познати са блъснали човек, който е тежко ранен и в последствие е починал и много бързо трябва да се внесе гаранция , за да не бъде задържан в ареста вашият роднина . Минута по-късно има второ позвъняване и човекът отсреща се представя за полицай от криминална или икономическа полиция. Дори се използват конкретни имена като „ИНСПЕКТОР ПАВЛОВ, ПОЛИЦАЙ ПЕТКОВ и други…”. Те уведомяват жертвата, че разследват телефонни измами и е необходимо възрастният човек да им предостави наличните си пари, бижута или други ценности, които да използват, за да заловят телефонните измамници. Дори оставят телефон за обратна връзка като например: 9-160 или 9-112, а това са ФАЛШИВИ телефони ! Обикновено карат хората да хвърлят парите през прозореца или балкона. Ако човекът се усъмни и не иска да даде парите си измамниците дори прибягват до заплахи за живота и здравето му.

Ако ви бъдат отправени подобни молби, разпореждания, закани или заплахи за предоставяне на пари и ценности , не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и убедително да ви звучи то. Незабавно позвънете на Вашите близки или роднини, споделете за случилото се и се посъветвайте с тях какво да направите. Не давайте никакви подробности за себе си и за членовете на семейството си, защото измамниците задължително ще се възползват от получената информация. НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА НЕПОЗНАТИ ХОРА, НЕЗАВИСИМО ЗА КОГО СЕ ПРЕДСТАВЯТ !

ПРИ НУЖДА ПОТЪРСЕТЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ВАШИЯ ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ ИЛИ СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112 !