Начало Култура Връчиха поименната студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” (ВИДЕО)

Връчиха поименната студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Тази година отбелязваме 179 години от рождението на проф. Марин Дринов и патронния празник на ОУ „Проф. Марин Дринов“

 

Днес, 20 октомври, с химна на училището и приветствено слово от директора Екатерина Футекова, започна празничният ден в къща музей „Марин Дринов“.

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите и учениците с  патронния празник на училището:

„Носейки в себе си духа и вярата на своя патрон, Вие Дриновци градите авторитета на училището и силата и светлината на знанието! Желая на всички много дръзновение! През тази учебна година ОУ „Проф. Марин Дринов“ стартира като иновативно училище. Желая Ви да развивате тази кауза за съвременни образователни модели с обич, в единение между ученици, учители, родители, местната общност, и не само… Споделям, че успехът на тази кауза трябва да бъде подкрепян и от държавни и общински институции и с участието на гражданската общност. От името на Община Панагюрище декларирам за пореден път ангажираността ни като активни партньори на панагюрската образователна система. Честит празник! Гордейте се, че имате за патрон един от най-ярките българи – бележития възрожденец проф. Марин Дринов.“

Директорът „Човешки ресурси“ на „Асарел –Медет“ АД Ана Финджикова обяви носителя на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2017/2018 година – Диана Дойчева Алексова – студентка в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“.

Стипендията бе връчена на бабата на стипендиантката Дела Варадинова. Тя изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на внучка си.

Носителката на Дриновската стипендия Диана Дойчева Алексова изрази голямата си благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в благодарствено писмо. В него се казва:

„Многоуважаеми организатори на днешното събитие, скъпи съграждани, честита 179-а годишнина от рождението на проф. Марин Дринов!

С това писмо искам да изразя голямата си благодарност към „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище за възможността, която чрез поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ се дава на панагюрски студенти, обучаващи се в чужбина!

За мен е чест да бъда носител на стипендията през учебната 2017/2018 година, в която завършвам бакалавърска степен по специалност „Архитектура“! Това възнаграждение за мен ще бъде голяма подкрепа и мотивация да продължа да се развивам.

Благодаря!

За съжаление в момента няма как да присъствам на празника, но изпращам сърдечните си поздрави и Ви пожелавам весел празник!

С уважение,

Диана Алексова“.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Тържественото честване на 179-та годишнина от рождението на бележития панагюрец продължи в градския парк с песни и поднасяне на цветя и венци пред паметниците на проф. Марин Дринов и Нешо Бончев.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНЕТО