Начало Спорт Жените на ХК „Панагюрище“ – шампионки на България по плажен хандбал, девойките...

Жените на ХК „Панагюрище“ – шампионки на България по плажен хандбал, девойките – вицешампионки

СПОДЕЛИ

В курортен комплекс Албена от 30 юли до 2 август се проведоха Държавните Първенства по плажен хандбал .
Жените на ХК Панагюрище защитиха шампионската титла от миналата година. Жребият определи в група А да се срещнат силните отбори на Панагюрище, В.Търново , Хасково и Гълъбово.

В първият си мач панагюрки се наложиха с 2:0 части над младият отбор на Гълъбово.Втората среща бе с претендентките за титлата – В. Търново.Първата част бе спечелена от панагюрки, втората част от болярките. На дузпите,така наречени“сам срещу вратаря“, нервите на панагюрки не издържаха и болярките спечелиха с резултат 2:1 части. Третата среща с обиграният отбор на Хасково бе изключително важна,който победи влиза във финалната четворка.Нашите момичета подходиха изключително отговорно и въпреки контузията на една от най-добрите ни състезателки победиха отбора на Хасково.Така от група А-отборите на Панагюрище и В.Търново ,и от група Б-отборите на Сливница и Шумен определиха финалната четворка за разпределянето на медалите.Като втори отбор от групата ,Панагюрище трябваше да се противопостави на първият отбор от другата група-Шумен,в който играят изключително рутинирани състезателки.С много силна игра в нападение и в защита нашите състезателки се наложиха през цялото време и спечелиха срещата с 2:0,подсигурявайки си медала.На финала отново ни предстоеше битка с болярките ,които победиха силният отбор на Сливница в полуфинала.Във финалната среща първата част бе за болярките,втората част -за нашият отбор.Този път на „сам срещу вратаря“* нервите на панагюрки издържаха и и спечелиха в най-важната част с резултат 2:1 части за Панагюрище.С тази много сладка победа панагюрки спечелиха ЗЛАТОТО и защитиха ШАМПИОНСКАТА титла от миналата година.
Състав на шампионките: Тотка Дойкинова,Елена Чолакова,Стефка Цветанкова,Петя Цветанкова,Йорданка Тодорова,Ангелина Симеонова,Надежда Шилева,Радка Ильова,Мария Савлекова,Мария Маслева.
Тотка Дойкинова за пореден път бе избрана за най-добър вратар в България,а Елена Чолакова и Ангелина Симеонова бяха включени в идеалната осмица на турнира.

Преди първенството на жените се проведе Държавното Първенство при девойките. ХК Панагюрище участва в надпреварата при възраст,родени 2000г  и по-малки,където ще бъде селекциониран национален отбор.За малките панагюрки ,това бе дебют на плажен хандбал.Тъй като имаше по-голяма възрастова група девойки 1998 и по-малки ,в тази участваха само четири отбора.Системата на игра при четири отбора е всеки срещу всеки.В първата среща  с отбора на Бъки,Габрово,който участва за втори път на плажен хандбал, малките панагюрки излязоха плахо и неуверено и загубиха мача с 2:0 части.Във вторият мач нашите момичета показаха какво са научили от по-големите и се наложиха над Хасково с 2:1 части.Третата среща панагюрки изиграха безупречно ,побеждавайки отбора на Н. Пазар с 2:0 части и така спечелиха сребърните медали.
Състав на вицешампионките: Стейси Георгиева,Мария Маслева,Стиляна Добрева,Стоянка Варадинова,Марина Чардакова,София Пошова,Катрин Чочева.
Стоянка Варадинова и Мария Маслева бяха включени в идеалната осмица на турнира.

Треньорите Любка Карагьозова и Георги Атанасов са изключително доволни от представянето на отборите и благодарят на своите възпитанички за постигнатите успехи.

___________________

*При плажния хандбал, след изиграване на полувремето,отбора отбелязал повече голове,печели с 1 точка.Играта „сам срещу вратаря“ е следната-един състезател подава топката от шестметровата линия на вратаря си и тръгва да бяга към противоположната врата.Вратаря трябва да подаде топката на състезателя,който след овладяването и стреля във вратата.Ако топката падне на пясъка,изпълнението е неуспешно.Ако състезател направи пирует/завъртане на 360 градуса / и вкара гол-този гол се зачита за два.