Начало Общество Животът на двамата пострадали работници е вън от опасност, те са контактни

Животът на двамата пострадали работници е вън от опасност, те са контактни

СПОДЕЛИ
Снимка: PIA-NEWS
Снимка: PIA-NEWS
Снимка: PIA-NEWS

Всички служители на общината и общинските дружества в Панагюрище са застраховани. Това каза кметът Никола Белишки пред Kmeta.bg по повод инцидента, при който по-рано днес пострадаха двама служители от общинската фирма „Чистота“.

Експлозията е възникнала при рутинна процедура по разтваряне на таблетки, които се използват за дезинфекция на фонтана, обясни Белишки. Инцидентът е станал около 8.20 ч. тази сутрин. Информация за причините, довели до взрива, ще има след приключване работата на разследващите органи.

Кметът обясни, че близките на пострадалите са уведомени. Животът на двамата работници е вън от опасност, те са контактни. Откарани са в клиниката по изгаряния на пловдивската болница „Свети Георги“. „Дай Боже, бързо да се възстановят и да се върнат на работа по-скоро“, пожела кметът.

Никола Белишки опроверга всички твърдения за жертви, които се появиха тази сутрин в някои информационни сайтове и призова журналистите да не преекспонират случая. „Няма наличие на взривно вещество, като писаха. Служба КОС и РСПАБ бяха на място“, обясни градоначалникът.

Проверката ще установява дали са спазени правилата по техника на безопасност и дали е проведен инструктаж.

„Всички служители на Община Панагюрище, включително тези в общинските дружества, имат застраховки. Те са плащани редовно и ако се наложи изплащането на компенсация, то ще бъде извършено в съответствие със законовите разпоредби“, каза още Никола Белишки.

От общината ще изчакат официалното становище от проверката на компетентните органи – пожарна, полиция и инспекция по труда.

Междувременно от УМБАЛ „Свети Георги“ съобщиха пред „Фокус“, че при инцидента са засегнати очите на единия от пострадалите. Той е преминал през Клиниката по изгаряния, където е установено, че изгарянията са по-малко от половин процент. Към момента мъжът е в Очна клиника, където лекарите установяват, до каква степен е засегнато зрението му.

Директорът на „Инспекция по труда“ – инж. Васил Мезов, каза по-рано, че работниците са вдишали токсично вещество, отделено при възникналата експлозия.
Според началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пазарджик, комисар Иван Панайотов, високата концентрация на химическото вещество и най-вероятно искра, са довели до взрива в Панагюрище.
„Работниците, които е трябвало да почистят фонтана с него, не са се съобразили с концентрацията и за това химическото вещество е станало взривоопасно. Предстои да се изясни дали някой от работниците е пушил, тъй като нещо е предизвикало взрива. Най-вероятно това е искра“, каза комисар Панайотов пред „Фокус“.

Източник kmeta.bg

3 КОМЕНТАРА