Начало Общество 20 правила за етикет, които всеки уважаващ себе си човек трябва да...

20 правила за етикет, които всеки уважаващ себе си човек трябва да спазва

СПОДЕЛИ

Основните правила на етикета са доста прости. Това са култура на речта, учтивост, чист външен вид и контрол над емоциите.

Представяме ви правилата за етикет, които всеки уважаващ себе си човек трябва да знае и спазва

1. Ако кажете: „Каня Ви“, това означава, че вие плащате. Може да кажете: „Нека да отидем на ресторант“ и в този случай всеки плаща сам за себе си. Ако мъжът предлага да плати сметката на една жена, тя вероятно ще се съгласи.

2. Никога не се отбивайте при някого без първо да се обадите. Ако някой дойде да ви види без предупреждение, може да ви хване по пижама или с ролки на косата! Един британска дама казва, че когато неканени гости се появят на прага й, тя винаги си обува обувките и грабва шапка и чадър. Ако гостът й бил приятен, тя възкликвала: „Току що влизам!“ Ако не, въздъхвала и казала: „Ах, колко жалко, тъкмо излизам“.

3. Не слагайте телефона си на масата в някое заведение. По този начин показвате колко важна роля играе това устройство в живота ви, колко сте отегчени  от това, което се случва и че във всеки един момент сте готови да прекъснете безполезния разговор, за да приемете важно обаждане или да играете на Angry Birds.

4. Не е прието ръкостискане с жена, но ако тя първа подаде ръка, не е редно да я разтърсвате така силно, както при мъжа. Но в същото време не трябва да е и прекалено слабо и безжизнено.

Старшият по възраст винаги подава ръка първи, както и началникът на подчинения. Не е необходимо да се променят тези неписани правила, въпреки че кастите в нашето общество отсъстват.

По време на ръкостискането е добре да гледате човека в очите и да се усмихнете леко в знак на приятелство. Погледът по посока на ръкостискането изглежда неуважително.

5. Един мъж никога не носи чантата на жена. Въпреки това, той може да вземе палтото й, за да даде на гардероба.

6. Ако се разхождате с някого и спътникът ви поздрави човек, когото не познавате, вие също трябва да го поздравите.

7. Повечето хора смятат, че единственият правилен начин за ядене на суши е с помощта на пръчици за хранене. Зависи. Мъжете, за разлика от жените, могат да ядат суши с ръцете си.

8. Обувките ви винаги трябва да са чисти.

9. Избягвайте безсмислените разговори по телефона. Ако имате нужда да поговорите с някого, по-добре се срещнете с него лично.

10. Ако някой ви обиди, не му отвръщайте. Не падайте до неговото ниво. Просто се усмихнете и напуснете невъзпитаната компания.

11. Мъжът винаги трябва да ходи от лявата страна на жената. Военните са единственото изключение, тъй като те трябва винаги да бъдат готови да поздравят.

12. Шофьорите трябва да помнят, че изплискването на минувачите е аморално поведение.

13. Девет неща трябва да пазите в тайна: възраст, богатство, семейни скандали, религия, медицински проблеми, любовни афери, подаръци, честта и позора.

14. В киното, театъра или концертната зала трябва да стигнете до мястото си, движейки се с лице към седящите. Мъжът минава пръв.

15. Един мъж никога не трябва да докосва една жена без нейно разрешение. Това означава, че е неприемливо да държи ръката ѝ, да я докосва по време на разговор или да хваща ръката ѝ над лакътя (освен ако не ѝ помага да влезе или слезе от кола или да пресече улицата).

16. Златното правило при използване на парфюм е умереност. Ако все още можете да усетите парфюма си вечерта, значи всички останали вече са се уморили от него.

17. Чадърът никога не се суши разтворен.

18. В присъствието на жената, мъжете могат да пушат само с нейно разрешение.

19. Уважавайте тайната на кореспонденцията. Родителите не трябва да четат писмата на децата си. Двойките трябва да показват същото уважение един към друг. Пребъркването на джобовете в търсене на любовни бележки и писма е изключително грубо.

20. Не се опитвайте да гоните модата. По-добре да носите нещо хубаво, дори и да не е на мода, отколкото да изглеждате ужасно в чисто нов костюм.