Начало Общество От утре откриват ловния сезон. Разрешен е отстрелът на пъдпъдъци, гургулици,...

От утре откриват ловния сезон. Разрешен е отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк и горски бекас

СПОДЕЛИ

Утре, 11 август, се открива новият ловен сезон. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)  Бисер Дачев издаде заповед за откриването на  сезон 2012 г.  Както всяка година се започва с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения. В тях се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова, както и номерата на ловните билети и членските им карти.Всеки авджия има право по време на ловния излет право да отстреля 15 пъдпъдъка и до десет броя от останалите разрешени видове.Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. С тази забрана се спазват изискванията на Бернската конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

В България има над 130 000 ловци, които са обединени в различни национални сдружения.В Ловно-рибарско сдружение „Глиган“ към момента членуват повече от 1200 души от общините Панагюрище и Стрелча. Миналата седмица в с. Панагюрски колонии ЛРС“Глиган“ отбеляза 116-та годишнина от основаването си.

Репортажът можете да видите тук https://pia-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=16554:-qq-&catid=35:society&Itemid=80