Начало Политика 30 участници в местния вот без отчет пред Сметната палата

30 участници в местния вот без отчет пред Сметната палата

СПОДЕЛИ

598 участници в местните избори на 27 октомври 2019 г. подадоха отчетите си в Сметната палата, 30 не изпълниха задължението си, съобщиха от институцията.

Отчетите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс

Реклама

Това са отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове., представени от участниците в тях.

Всички 57 политически партии и 7 коалиции от партии, които участваха в изборите, подадоха своите отчети.

По окончателни данни в изборите са участвали 283 местни коалиции. От тях 278 са подали отчетите си, а 5 – не са представили отчети.

От 281 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 256, а 25 инициативни комитета не са представили такива.

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори на 27 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв.