Начало Общество 48-ото Народно събрание започва работа днес

48-ото Народно събрание започва работа днес

СПОДЕЛИ

48-ото Народно събрание започва работа днес в 9:00 ч. Първия звънец ще удари най-възрастният депутат – 70-годишният бивш министър на културата Вежди Рашидов, сега депутат от ГЕРБ-СДС. Той ще председателства първото заседание и ще произнесе слово, но преди него на трибуната в пленарната зала ще застане президентът Румен Радев. След речите на двамата председателите на парламентарните групи ще произнесат декларации за приоритетите им в новия парламент.

Народните представители ще положат клетва, в чийто текст се казва:

Реклама

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“.

След това ще бъде избран и председател и зам.-председатели на парламента. Очаква се това да е първият тест както за Народното събрание, така и за възможностите за формиране на мнозинства и респективно – на правителство.

До момента кандидатурите за поста са четири. ГЕРБ-СДС номинира бившия транспортен министър Росен Желязков, „Продължаваме промяната“ – сваления от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“ председател на 47-ия парламент Никола Минчев, БСП – бившия външен министър в кабинета „Орешарски“ и зам.-председател на 47-ото НС Кристиан Вигенин, „Възраждане“ – юриста и депутат в миналия парламент Петър Петров.