Начало Общество 50 лева добавка към пенсиите и през април

50 лева добавка към пенсиите и през април

СПОДЕЛИ

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на заседанието на социалната комисия в парламента.

По думите на Сачева добавката е свързана с епидемичната обстановка и ще се дава до момента, до който е нужна. Министърът обаче припомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и добавката от 50 лева.

Реклама

До 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката „Запази ме „, каза още Сачева. По думите й компенсациите на работниците и служителите се изплащат много интензивно, вече са изплатени 10 милиона лева на 39 хиляди работници и служители. По-голяма част от тях са ресторантьори и от питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация .
Най-често причините са, че не отговорят на условията и на кода за икономическа дейност, каза министър Сачева.
От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите.
Сачева обясни, че забавянето се дължи на това, че се плаща директно на работниците и служителите. В момента са кандидатствали около 8 000 работодатели за 42 000 работници и служители, като ако се е плащало на работодателите, това би означавало да се обработват 8000 документи и трансфери, а сега се обработват 42 000. Често има сбъркани документи, неподадени декларации, сгрешени банкови сметки, обясни Сачева.
Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза  Сачева. По думите й протестът е разбираем, защото хората очакват да започнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата изсветли една трета от работните места, но не можа да реши напълно този проблем, допълни тя.