Начало Общество Александър Дунчев: Идва краят на дървената мафия

Александър Дунчев: Идва краят на дървената мафия

СПОДЕЛИ

С много хора са размечтахме българската гора да бъде добре защитена и да се ползва единствено за дълготрайникачествени и скъпи продукти от дървесина, коментира депутатът от „Продължаваме Промяната“ Александър Дунчев във Facebook, където добавя, че много скептици са му отвърнали, че мафията няма да позволи това да се случи. Според него обаче идва и нейният край като пояснява:

  1. Преди ден Държавно горско стопанство-Панагюрище е спечелило 1 милион лева в повече на предвиденото от един единствен търг (виж протокола), само защото търгът е бил електроненпрозрачен и без сериозни ограничителни условия. А допреди една година такива търгове бяха предимно нагласени, без наддаване и държавата губеше десетки милиони.2. С тези и други мерки за увеличаване на конкуренцията, за ограничаване на злоупотребите в горите и популяризиране на дървесината като природосъобразен и климатично неутрален ресурс от последната година, цената на дървесината започна да се вдига толкова много, че скоро ще могат да си позволят закупуването ѝ единствено високодоходни бизнеси, които произвеждат дълготрайни, качествени и скъпи продукти от дървесина. И край с неуката дървена мафия и горенето на дърва!

3. А увеличат ли се приходите от продажбата на дървесина в горските стопанства и повиши ли се цената на дървесината толкова, че да се ползва по-ефективно, държавните горски стопанства ще имат достатъчно средства, за да си позволят да секат по-малко и да защитават по-добре екосистемните ползи от българските гори, за което се борим с всички Вас.