Начало Политика Асен Василев е кандидатът за премиер, Петков призова за широка коалиция с...

Асен Василев е кандидатът за премиер, Петков призова за широка коалиция с 6-месечен хоризонт (видео)

СПОДЕЛИ

В извънредно видеообръщение, разпространено от Министерския съвет, премиерът в оставка Кирил Петков предложи Асен Василев да оглави следващото правителство с мандата на ПП.

„Във вчерашния ден аз предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев – човек, на когото имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я довършим рамо до рамо, в един отбор“, каза Петков.

„Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможност да продължим промяната или да се върнем назад – към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси (…) Няма да допуснем България да вземе грешната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства“, заяви министър-председателят в оставка.

Той призова съмишленици, коалиционни партньори и независими депутати да се обединят в следващите 6 месеца с ясни задачи, за да могат да бъдат завършени ключови реформи: Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, да бъдат назначени нови шефове на БНБ и регулаторите КЗК и КФН, да бъдат прокарани промените за независим съдия, който може да разследва главния прокурор, да бъде променен законът за обществените поръчки, да бъдат гласувани 22 закона, за да могат да дойдат европейските пари по Плана за възстановяване, както и да бъде осигурена енергийна диверсификация.

Минути по-късно пресцентърът на „Продължаваме промяната“ разпространи сходно изявление на Петков. В него се казва, че след получаване на проучвателния мандат Кирил Петков ще ръководи преговорния екип за подкрепата за новия кабинет. Екипът ще преговаря с всеки
народен представител, „който е готов да работи за горепосочените цели по убеждение и по независим от задкулисието начин“. ПП ще предложи състав на кабинета само при убеденост, че ще събере подкрепа от поне 121 народни представители. Няма да преговаря с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов, Костадин Костадинов:

„Заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари.
„Продължаваме Промяната“ ще предложи нов кабинет единствено при наличието на убеденост, че в 47-ото Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят посочените 8 цели на първо място.“

Петков отхвърли ултиматума на посланик Митрофанова. „Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 ч“ наобяд, каза премиерът по повод изгонването на 70 руски дипломати и острата реакция на руския посланик у нас.

По-късно Петков коментира новия мандат пред журналисти, докато инспектира газовата връзка с Гърция край Стара Загора. Той не отговори на въпрос дали ще бъде министър. Първо следващата седмица ПП ще говори всички независими депутати, „които бяха на ръба от коя страна на историята искат да бъдат“, стана ясно от думите му.

„Знам, че е страшно, че е тежко, но в един момент човек трябва да вземе правилното решение на държавата. Знам, че и моето решение днес ще помогне на тези хора“, каза Кирил Петков.