Начало Общество Близо 200 работници от „Асарел-Медет“ на протеста в София

Близо 200 работници от „Асарел-Медет“ на протеста в София

СПОДЕЛИ

Митинг шествие организираха днес,  на 1 ноември, от федерациите на миньорите на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Инициативата е подкрепена от  федерациите на металиците и на химиците от двете централи. Акцията е за запазване на работните места в рудодобива и срещу необоснованите нападки, изказвания и натиск върху българската минерално-суровинна индустрия. Това се съобщава в сайта на КНСБ.

Шествието  се проведе от 10.30 ч. до 11.00 ч. от храм-паметника „Александър Невски” до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, а митингът – на ул. „Славянска” № 8 пред сградата на министерството.

Синдикалните действия са в подкрепа на Декларацията на КНСБ, КТ „Подкрепа”, БСК, КРИБ, Българската минно-геоложка камара, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, Синдикална миньорска федерация – КНСБ, Синдикална миньорска федерация – КТ „Подкрепа” и Индустриален клъстер „Средногорие-мед” . Декларацията е изпратена на 19 октомври 2012 г. до президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя , министъра на вътрешните работи, министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на труда и социалната политика, министъра на здравеопазването, главния прокурор . В декларацията се изразява категоричното възражение срещу опитите за необосновани нападки към българската минерално-суровинна индустрия, продиктувани от лични или групови интереси за привличане на обществането внимание в навечерието на парламентарните избори през следващата година.

Над 1500 миньори, металици и химици от КНСБ и КТ „Подкрепа" се включиха в протеста срещу екологичния рекет.

„Развихря се психоза, в която има неверни неща. Нееднократно беше доказвано и от нас синдикатите, металурзите и МГИ с разчети за какво става дума точно срещу обвиненията за замърсяване на река Тополнца, за арсен и замърсяване на въздуха. Това, което беше повтаряно няколко месеца, няма как да не доведе до гнева на хората, защото няма нищо общо с истината”, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според Константин Тренчев от КТ „Подкрепа” всички екологични изисквания се спазват. „Всеки гледа да остойности някаква дейност, което е грозно, защото тези предприятия отговарят на нормите”, каза още той.

По време на протеста министър Добрев се среща с работниците и успокои, че те няма да загубят работните си места. „В тази държава има законодателство, норми, и правила, и тези големи предприятия непрекъснато са проверявани”, обясни той.

В отрасъла работят между 25 хил. и 30 хил. души, а индиректно се осигуряват над 120 хил. работни места. Минната индустрия формира около 4% от БВП на страната. Средната работна заплата в сектора е 1200 лева.