Начало Здраве Борисов: Засилваме готовността на болниците

Борисов: Засилваме готовността на болниците

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Проведе се работна среща с Националния оперативен щаб

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус.

На разговора присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министър Ананиев докладва на премиера Борисов,

че на насрочена среща с Българския лекарски съюз ще бъде дискутирана корекция на цената на клиничната пътека за COVID-19, така че финансирането ѝ да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи. Ще бъде обсъдена също и възможността цените на всички клинични пътеки да бъдат завишени с такава сума, че с нея да може да се покрива входящият тест за коронавируса на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване, а не да е за сметка на болния или на лечебните заведения.

„Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус.

Трябва да свикнем да живеем с новата болест

и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията”, заяви по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.

Малко по-късно председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева съобщи след среща с представители на Българския лекарски съюз:

„Увеличава се цената на клиничната пътека, по която се лекува COVID-19”.

От 1 август цената на клиничната пътека ще бъде 1200 лв, каза още Начева и допълни, че ще се повишат цените и на други пътеки в областта на инфекциозните заболявания. Обсъжда се и повишаването на цените на всички клинични пътеки.

Начева посочи още, че се обмисля повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане – да стане 1100 лева. Няма да се промени нивото на заплащане от страна на касата за цезарово сечение.

„Недопустимо е да се иска резултат от PCR тест за коронавирус преди хоспитализация на пациент”,

подчерта Начева. По думите ѝ се обмисля цената на теста до бъде включена в дадената клинична пътека, по която е приет за лечение пациентът.