Начало Общество Честваме 115-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание

Честваме 115-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание

СПОДЕЛИ
restorant

Днес честваме 115-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание – най-драматичният и героичен опит на българите от Македония и Тракия, останали под османско робство по силата на Ньойския договор, да извоюват свободата си.

Премиерите на България – Бойко Борисов и на Република Македония – Зоран Заев ще отбележат заедно годишнината в Благоевград.

Тържественото честване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което е организирано от ВМРО, ще започне с отдаване на почит пред паметника на Тодор Александров и ще продължи с шествие, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. На площад „ Македония“ в честването ще се включат и двамата премиери. След военния и църковен ритуал Бойко Борисов и Зоран Заев, който пристига у нас заедно с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, ще отдадат почит пред паметта на героите от общата ни история и ще поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев. Очаква се премиерите да произнесат кратки слова.

Това е второто съвместно отбелязване на историческата дата.

2 август е и Националният празник на Република Македония.