Начало Общество ДБ и ПП отиват на изборите самостоятелно

ДБ и ПП отиват на изборите самостоятелно

СПОДЕЛИ

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ най-вероятно отиват на изборите поотделно, заяви пред бТВ зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя разясни, че според Изборния кодекс след регистрацията в ЦИК могат да се обединяват само партии, но не и коалиции, каквито са както „Продължаваме промяната“ (с мандатоносители СЕК и ВОЛТ), така и „Демократична България“ („Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“).

Матева съобщи още, че 24 партии и 7 коалиции са подали документи за регистрация на изборите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Преди по-малко от час изтече крайният срок за регистрация на партии и коалиции. До 27 август пък вече регистрираните политически формации ще могат да променят конфигурацията си – да отпадат партии или да се правят обединения.

Матева заяви, че формациите, които имат над 2500 подписи ще бъдат регистрирани. Тя заяви, че в почти всички от постъпилите списъци има подписи на починали хора, както и че това е нормално. Ако на някоя от формациите не достигат подписи, то тя ще има възможност да представи допълнителни такива, а ако не – регистрацията ѝ ще бъде прекратена.