Начало Общество Депутатите гласуват бюджет 2021 да действа до края на март

Депутатите гласуват бюджет 2021 да действа до края на март

СПОДЕЛИ

Парламентът ще гласува на първо четене днес удължаването до 31 март на действието на Закона за държавния бюджет. Така всички социални помощи и плащания към граждани и фирми по различни закони ще бъдат запазени в размерите от миналата година.

Ако пленарната зала гласува предложението на бюджетната комисия до края на март, минималната работна заплата ще остане непроменена – 650 лева месечно. Тя може да бъде увеличена на 710, но най вероятно от 1 април тази година.

Ще се запазят и размерите на минималните осигурителни доходи на максималния осигурителен доход, както и на различните осигурителни вноски, уточнява БНР. През първите три месеца на тази година министерства и агенции ще могат да поемат ангажименти за плащания и задължения, но не повече от 25 процента от определения през 2021 година годишен размер.

Допълнителните възнаграждения за хората на първа линия в борбата с пандемията за първите три месеца също се запазват на миналогодишните нива, както и бюджетните трансфери, а разходите на държавата през всеки един от първите три месеца на годината не може да надвишават една дванайсета част от разходите през миналата година.