Начало Политика Депутатите гласуват вота на недоверие

Депутатите гласуват вота на недоверие

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Днеспарламентът ще гласува внесения от БСП вот на недоверие. Вотът беше внесен в деловоството на Народното събрание на 20 ануари, над четири часа депутатите разискваха мотивите му.

Това е четвъртият вот на недоверие към правителството „Борисов 3“, като този път той е на тема „Провал в политиката по околната среда и водите“.

От БСП мотивираха внасянето на документа с думите, че половин милион българи са на режим на вода, а има сериозна опасност това число да расте. „Българите дишат един от най-мръсния въздух в Европа, а страната е превърната в сметище“. Според лидера на левицата Корнелия Нинова дори да се намери решение на кризата в Перник, управляващите не знаят какво ще се случи с Шумен, Сливен, Ботевград, Търговище и Ловеч. Провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България. Сега е моментът не само да поискаме промяна чрез свалянето на кабинета „Борисов“, но и да изградим алтернативата, която ще видите в нашите мотиви. Това е една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки във всяка от трите области – замърсения въздух, боклуците и решаването на проблема с управлението на водните ресурси на България“, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова по време на дебатите.

По време на дебатите стана ясно, че ГЕРБ определя вота като „Пир по време на чума“. Според депутата Георги Марков опозицията в лицето на БСП трябва да се бори не с управляващите, а с бедствието в Перник.

От ДПС вече заявиха, че ще подкрепят вота на социалистите с мотива, че Движението е убедено във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията, но и на живота и здравето на всички български граждани.

От „Атака“ обявиха, че ще решат дали да подкрепят вота по време на гласуването му.

„Воля“ все още не са заявили твърда позиция дали ще подкрепят документа.

До момента БСП е получила подкрепа единствено от ДПС. Двете партии разполагат общо със 104 гласа, но за да бъде успешен вотът, за него трябва да гласуват 121 депутати.