Начало Общество Днес църквата почита св. великомъченица Неделя

Днес църквата почита св. великомъченица Неделя

СПОДЕЛИ

Днес църквата почита св. великомъченица Неделя или Кириакия – една от най-тачените от българите светици.

Мощите ѝ са пренесени в престолнината Търново по време на царуването на Асеневци (12 – 13 в.).

Патриарх Евтимий написва в нейна чест „Похвала на светата великомъченица Неделя“.

На 7 юли имен ден празнуват: Нели, Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.

Св. Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия. Още в ранно детство е възпитана в Христовите истини.

Съвсем млада решава да посвети живота си на Бога. Това е при управлението на император Диоклетиан – време на гонения и жестока разправа с християните. Те са преследвани, затваряни в тъмници, заточавани, насила карани да се отрекат от вярата си. Неделя е хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите и са заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на раните ѝ, както и нейният отказ да се поклони на езическите идоли карат властите да я осъдят на смърт.

На лобното си място след молитва Неделя предава духа си на Бога, преди да бъде изпълнена присъдата – на 7 юли 289 г. Тогава тя е само на 22 години

Както пише Патриарх Евтимий, „умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота – доволно голяма, подвизите достатъчни…“