Начало Общество Ескалира напрежението на протеста в София, има ранени

Ескалира напрежението на протеста в София, има ранени

СПОДЕЛИ
restorant

 

Няколко човека са ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. Младо момче е със счупен крак, а възрастен мъж е с пукната глава. Младо момче лежи на пътното платно на бул. Цар Освободител, ранено от сблъсъците с жандармерията.

Напрежението между протестиращи и полиция ескалира, след като недоволните започнаха да замерят органите на реда с камъни и домати, при което жандармеристите се спуснаха в акция. Арестувани са няколко човека.

До сериозни сблъсъци се стигна междуОрлов мост и Софийския университет, в района на Паметника на Съветската армия.

В продължение на няколко минути линейките не можеха да достигнат до ранените заради блокираното движение. Пострадалите вече се откарани в лечебни заведения.

Група от протестиращите застана между най-агресивната част от протестиращите и полицаите с трикольори в ръце, като призова да се спре с агресията и насилието. Тези хора се опитват да предотвратят нови сблъсъци.

Обстановката започва да се успокоява. Част от хората се разотиват. Все още има група протестиращи в района на Орлов мост, които скандират "Всеки ден ще е така до победата". Движението в района е блокирано.

С високоговорител жандармеристите мирно призовават хората доброволно да напуснат пътното платно и да освободят движението.

Протестиращите се разпръснаха на групи, разпръснаха се и органите на реда.

Началото на протеста

Демонстрантите се събраха в 18.30 часа на Орлов мост, след което се насочиха към паметника на Васил Левски, но не бяха допуснати от силите на реда, които бяха блокирали всички подстъпи към възпоменателната церемония пред паметника. Недоволните се начоиха по улица "Оборище", след което поеха към Народното събрание. Протестиращите непрекъснато сменяха посоката си на движение, опитвайки се да стигнат до Парламента.

Част от протестиращите се натъкнаха на военните, които охраняваха честванията за 140-годишнината от обесването на Васил Левски, които си тръгваха от събитието. Те ги призоваха да се включат към тях, тъй като всички са засегнати от монополите. След което се стигна вместо до сблъсъци, до прегръдки между военните и недоволните.

Групичка недоволни хвърлиха няколко бомбички по жандармеристите. На улица „Московска" имаше сблъсък с органите на реда, но не се стигна до сериозни пререкания. След което протестиращите поеха към Народното събрание.

В 19.00 часа в София започна и шествието на „Атака" по повод 140-годишнината от обесването на Васил Левски. Направена е организация шествието да не се засече с протестиращите.

Движението в центъра на София е парализирано.

Засилените мерки са заради снощните протести, които ескалираха в масови безредици. Освен пострадали граждани имаше и задържани. В ареста за 24 часа останаха 11 души. На половината от тях са наложени глоби за нарушаване на обществения ред от 100 до 300 лева, на непълнолетните са наложени наказания – възпитателни мерки, на четирима от арестуваните са образувани преписки в Софийска районна прокуратура. 

При протестите снощи леко ранени бяха и шестима полицейски служители, потрошени бяха четири полицейски автомобила.

 

Източник: www.dariknews.bg