Начало Избори за ЕП Facebook затяга контрола върху политическите реклами преди евроизборите

Facebook затяга контрола върху политическите реклами преди евроизборите

СПОДЕЛИ

Чрез новите инструменти ще става ясно дали рекламата е платена и от кого, ще има данни и за тези, които са я видели

Компанията „Фейсбук“ съобщи, че въвежда по-строги правила за политическа реклама в Европейския съюз, за да се предотврати чужда намеса в предстоящите избори за Европейски парламент, предадоха световните агенции. „За да се предотвратят злоупотреби и намеса, всички рекламодатели от ЕС ще трябва да имат разрешение в страната си да представят реклами, свързани с изборите за европарламента“, заяви вицепрезидентът на медията Ричард Алън, цитиран от ДПА и БТА.

Компанията се надява допълнителните проверки на самоличността и местоположението да създадат „реална бариера пред всеки, който възнамерява да използва нашите реклами за външна намеса в изборите в дадена страна“, отбеляза Алън.

Европейските избори ще се състоят в периода между 23 и 26 май, припомня ДПА. Ограниченията се отнасят да съдържание, свързано с предизборната кампания на политици или политически партии, както и за политически реклами, които целят да агитират или разубедят хората да гласуват.

Новите правила имат за цел също да увеличат прозрачността, като изискват всеки рекламодател, публикуващ политическо съдържание, да разкрива самоличността си, а потребителите ще имат достъп до тази информация, като натиснат бутон „Платено от“. Данните за тези реклами ще се съхраняват в общодостъпна онлайн библиотека за срок от 7 години.

Как и кога

Всички политически реклами ще бъдат съхранявани в публична база за 7 години.

В нея ще се съдържа информация за изразходваните средства, кой е платил за тях и демографските данни на тези, които са ги видели, включително възраст, пол и местоположение.

Новите инструменти ще обхващат също така и „проблемни реклами“, които не подкрепят само една кандидатура или политическа партия, а се фокусират върху силно политизирани теми като имиграцията.

Facebook заяви, че ще отвори и два нови регионални оперативни центъра в Дъблин и Сингапур, които ще следят за съдържанието, свързано с изборите.

Водещият ПР експерт и Генерален почетен консул на Република Сейшели в България Максим Бехар коментира за www.manager.bg обявената в последната седмица новина, че до дни Facebook пуска своя платформа за контрол над политическата реклама.

Съобщението, според него, носи изключително позитивни сигнали за бъдещето, защото това означава прескачане на още едно препяствие пред тоталната прозрачност в интернет, която несъмнено е нужна на обществото и съвременния PR.

„Повече от всякага искам да припомня, колко е важно – политици, предприемачи, журналисти дори, да помнят, че единственият PR е този, който казва истината!“ споделя Максим Бехар. Повече четете ТУК.