Начало Общество Георги Първанов бе гост на честванията на 140-ата годишнина от Априлското въстание...

Георги Първанов бе гост на честванията на 140-ата годишнина от Априлското въстание в Стрелча

87
1
СПОДЕЛИ

стре

С тържествено честване на 30 април в Стрелча бе отбелязана 140- та годишнина от Априлското въстание. Проявата уважиха заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, президентът на Република България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, представители на местната власт в Пазарджишка област, представители на бизнеса, стотици жители и гости на общината.

„Днес почитаме саможертвата на героите, дали своя принос за българската свобода и скланяме глави с признателност. Стрелча пази паметта на дедите си“ , каза в словото си кметът на общината Стойно Чачов.

В програмата на тържественото честване бе представянето на възстановка на събитията от Априлското въстание на площад “ Дружба“. Историческият спектакъл „Смърт или свобода-1876- Стрелча“ илюстрира атмосферата на отминалите славни времена и революционната трескавост и народното въодушевление, довели до обрат в народната съдба. Историческите факти сочат, че участието на Стрелча в Априлската епопея е масово, а жертвите са многобройни. Имената на участниците в революционните събития, написали кървавата летопис на народната борба се знаят и се пазят като светини. Кулминация на честването бе тържествената заря.

заря

1 КОМЕНТАР