Начало Общество Гласуват нов размер на социалната пенсия за старост – 118 лв.

Гласуват нов размер на социалната пенсия за старост – 118 лв.

СПОДЕЛИ
restorant

Помощта за родителите на първокласниците с ниски доходи ще е 250 лв.

pensiya

Социалната пенсия за старост ще бъде променена от първи юли. Това ще стане с решение на Министерският съвет на днешното заседание на кабинета.

Социалната пенсия се полага на хората, които нямат стаж, но са навършили определена възраст. Тя се увеличава от 115 на 118 лв. Повишението е с 2.6%. Със същия процент се осъвременяват всички пенсии в България от юли.

Промяната в социалната пенсия за старост води до промени и в пенсиите на военноинвалидите, пенсиите за гражданска инвалидност, също и на персоналните пенсии на децата, които не могат да получат наследствена пенсия.

purvi-u4eben-den

На днешното заседание на правителството то ще постанови, че еднократната целева помощ за учениците в първи клас на семейства с ниски доходи ще бъде 250 лв., тази година тя засяга 46 хиляди деца.

Средствата ще бъдат отпускани на семейства, които са записали децата си в първи клас в държавно или общинско училище. Правилото е доходът им за последната една година да е по-нисък или равен на 350 лева. А от първи юли тази година да не е по-голям от 400 лева.

Помощта се отпуска без тест на доходоите на семействата с деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки или приемни семейства.