Начало Спорт Гросмайсторът Иван Чепаринов: Шахматът е за всички и интернет може да го...

Гросмайсторът Иван Чепаринов: Шахматът е за всички и интернет може да го глобализира

СПОДЕЛИ

Иван Чепаринов е роден на 26 ноември 1986 г. в Асеновград и баща му го запознава с шахмата на най-ранна възраст. Още от малък демонстрира талант и невероятно трудолюбие, многократен шампион за деца и юноши, през 2000 г. негов мениджър става Силвио Данаилов и Чепаринов почва да играе много опени в чужбина, което дава бърз резултат – само след 1 година е международен майстор, а през 2004 г. вече е ГМ. Шампион на България за 2004 с 2005 г., след което престава да играе на финалите. След многото си успехи и стабилен ръст преминава границата от 2700 и достига до 1/4-финал за световната купа. Изключително много помага в дебютната подготовка на Веселин Топалов и по всеобщо мнение е един от най-добрите анализатори в света. В момента Иван Чепаринов е в Панагюрище, в спа-хотел "Каменград", където заедно с националните отбори по шахмат при мъжете и жените се подготвя за престоящата олимпиада. Бащата на Иван Чепаринов – Неделчо Чепаринов е треньор, има школа в Асеновград и е известен като изключителен педагог. Следващия уикенд в една от залите на спа-хотел"Каменград" той ще изнесе лекции.

Ето какво сподели гросмайсторът Иван Чепаринов специално за ПИА.

– От каква възраст се занимаваш с шахмат?

– От 4-годишен играя шах. Баща ми ме запали.На 12 години вече бях шампион при юношите. В европейския отбор съм от много години вече.

– Къде се намираш в момента в световната ранг-листа?

– Някъде около 66-то място в момента, но се надявам отново да изляза на по-предни позиции.

А коя е била най-добрата ти позиция в тази листа?

– 19-то място

Коя е най-добрата възраст едно дете да започне да се занимава с шах?

– Ами както при повечето спортове- 4-5 годишна възраст. Специфичното при шаха е, че на едно 5-годишно дете е по-трудно да му задържиш вниманието .

– Разкажи ми за баща ти….

– Той има школа в Асеновград, от много време се занимава с това и в града ни почти всички деца могат да играят шах. Той ходеше в 6-7 училища , детски градини, но на него да обяснява, му се отдава много. Разказвал ми е нещо интересно. Понеже за едно дете е трудно да запомни хода на коня, който се мести на буквата "г", той е измислил една игра с мен – слагал ми бонбони на дъската, под формата на "г". Аз това не си го спомням, бил съм малък. Първият ми смътен спомен е някъде около 5-годишната ми възраст, когато беше първият ми турнир в Асеновград. Според баща ми тогава съм направил 2 точки.

– Сега за кой се състезаваш?

– Ами отново за "Локо". Имаше един период, в който не се състезавах за никой, но от скоро отново започнах с "Локо"

– Сънуваш ли, че играеш шах?

– Преди – да. Преди постоянно сънувах, особено като по-малък. Но сега, в последните години, съм си наложил преди лягане много-много да не мисля за шах – все пак мозъкът трябва да си почива. Иначе се случва, особено преди турнир…мислиш за това по цял ден и е нормално.Най-страшният ми сън е как играя с Карсън и печеля тотално, но отивам до тоалетната, връщам се и гледам друга позиция, съвсем различна – аз вече губя. Казвам на съдията – това не е моята партия, той ми казва – как да не е , твоята е. И се събудих от този кошмар.

– Какви са очакванията ти от  предстоящата олимпиада в Истамбул?

– Ами специално при мъжете очакванията винаги са доста високи. Отборът ни е много силен – някъде 7-8 по рейтинг. Имаме шанс за тройката. Но има и други много силни отбори, така, че, какво ще стане…Ще се борим. Все пак и  Веселин Топалов играе. Иначе там ще са 11 кръга, ще се тегли жребий и е важна отборната победа.

Как разпускаш?

– Много обичам тенис на корт – това ми е най-хубавото разтоварване. Обичам и да чета книги, но напоследък не ми остава време. Като  малък четях страшно много шахматни книги, но тогава нямаше компютри. Но интернетът е важен за развитието на шахмата. Това е медията, която може да направи шаха популярен. В моя роден град всички следят партиите в интернет и има големи дискусии. Шахматът е за всички и интернет може да го глобализира.

– Кой беше идолът ти?

– Винаги ми е бил Фишер. Неговите книги просто с кориците съм ги изял. На 6-годишна възраст започнах да играя за "Локо"-Пловдив и имах шанса още тогава да се срещна с много известни гросмайстори.

– Как виждате шахмата в бъдеще?

– Шахматът трябва да се развива. Затова подкрепям идеята на моя мениджър Силвио Данаилов за създаването на Голям Шлем. Това ще е много динамично състезание с интересен формат. Харесва ми и идеята да има среща между победителите в Билбао.