Начало Общество Кметът Никола Белишки: „Имената на хилядите загинали за Отечеството никога няма да...

Кметът Никола Белишки: „Имената на хилядите загинали за Отечеството никога няма да бъдат забравени“ (ВИДЕО)

70
2
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

1-may

Стотици жители и гости на Панагюрище се събраха снощи на историческия площад „20-ти април“, за да присъстват на националния митинг-заря, по случай честванията на 140 годишнината от избухването на Априлското въстание.

Официален гост на тържествата в Панагюрище бе председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. На честванията присъстваха още народни представители, висши военни, кметове и общественици.

1-may

В традиционното си слово кметът на Община Панагюрище Никола Белишки каза: „Клетвените думи и тежките послания, които ги имаше и в Кървавото писмо, и на знамето на Райна Княгиня, тези думи кънтели на Оборище и увековечени в Записките на Захари Стоянов, те никога няма да позволят на народната памет тази епопея да бъде превърната в мит.“ и допълни „Тези, които наричат Април 1876 година „мит“, натрапват ни, че „турското робство“ е „литературен термин“, че „присъствие“, „съвместно съжителство“ – това са научни термини. Кой ще ги помни тях след 10 или 20 години?“

„“Удобните“ народът ги наказва със забрава, но имената на Райна Княгиня, ня Георги Бенковски, на Павел Бобеков, на поп Грую Бански, на хилядите загинали за Отечеството и за Вярата – те никога няма да бъдат забравени. Те са ярко и перманентно записани в българската памет.“ каза още панагюрският кмет.

1-may

В своето слово г-жа Цачева обясни, че историята помни имената на Бенковски и Райна Княгиня, на Копривщица, на Панагюрище, помни героизма и трагичния край на априлци, които през паметния април 1876 година се бориха за чиста и свята република, за свобода, равенство и братство, за да може днес, 140 години по-късно България да е свободна, независима и демократична държава.

1-may

След словото на г-жа Цечева започна същинската заря-проверка. Бяха прочетени имената на героите от Априлското въстание и бе поднесен Гирлянд на славата пред Вечния огън. Паметта на загиналите в Априлското въстание, бе
почетена с едноминутно мълчание, под звуците на траурния марш. Последва химнът на Република България. Прекрасната заря в небето над площад „20-ти април“ бе кулминацията на тържественото отбелязване на 140 годишнината от избухването на Априлското въстание в Панагюрище.

 

2 КОМЕНТАРА

  1. Най-значимата част от словото на госпожа Цачева, че живеем в ХХІ век, че България като член на Европейския съюз,следва да води вътрешна политика на обединение, да обмисли патриотизма и национализма за да използва ефективно тези отличителни качества в среда на обединени разнообразни общности следва да накара екипът на кмета Белишки да въведе нови моменти в историческите чествания.
    Някак си се получи така, че събитията свързани с 140 годишнината от Априлската епопея, на практика бяха доста променени. Не се подчерта основният смисъл на предците ни – поставяне основите на Държавността /Първото Велико Народно Събрание бе чествано на 2 май (то се е състояло на 14 Април в Оборище, а не в с. Баня). Именно Решението на Оборище е причината в Копривщица да гръмне Първата Пушка и напише Кървавото Писмо, с което се известява Началото (Копривщица чества на 2 май, а Панагюрище вече е провело честването на събитието по освещаване на Знамето и местната управа вече е на Оборище). Кисура, Петрич, Поибрене, Мухово, Батак, Перущица и т.н. ще честват друг път. Историците поучиха своите хонорари, а младото поколение ще чете от обърканите учебници (ако въобще ги интересува). Културно-историческа ценностна система – какво е това? За кого е такава система?……
    0    0