Начало Интервюта Лидерът на БСП Станимир Велчев: Приветствам оттеглянето на Станишев, дори смятам, че...

Лидерът на БСП Станимир Велчев: Приветствам оттеглянето на Станишев, дори смятам, че е позакъсняло

СПОДЕЛИ

БСП  трябва да помисли за собственото си лице и да промени коалиционната си политика, категоричен е Станимир Велчев

Силно емоционален беше съботния пленум на социалистите, който даде началото на обновлението в Столетницата. Лидерът на БСП Сергей Станишев сдаде председателското място на фаталната 13-а година начело на червената партия. Той обяви решението си пред членовете на Националния съвет на левицата вчера. На 27 юли ще се проведе заседание на 48-ия конгрес на партията, на който ще бъде избран нов лидер на социалистите. Тогава червените ще разгледат и програмните си документи за явяване на предсрочните парламентарни избори. 

По този повод се свързахме с лидерът на БСП в община Панагюрище – Станимир Велчев.

stanimir-velchev Здравейте, господин Велчев. Как ще коментирате събитията от пленума и по-специално оттеглянето на Сергей Станишев от върха?

– Още след като се видяха резултатите от изборите за Европейски парламент, аз заявих, че е необходима оставка на правителството и оставка на ръководството на БСП – тази позиция съм я заявявал на областно ниво, това е и позицията на Общинския съвет на БСП в Панагюрище. Накратко – приветствам оттеглянето и дори мисля, че е вече малко позакъсняло. Защото в крайна сметка няма значение какво ти мислиш за себе си, важно е обществото и неговата реакция.

Какви са най-общо, според вас, оздравителните мерки от тук нататък?

– Три са направленията. Първо, новият лидер трябва да се вслушва в по-малките, в местните структури, защото ние предаваме най-точно настроенията, нагласите, това което се случва по места. Второ, БСП много категорично трябва да помисли за собственото си лице. Да! Защото ми омръзна, уж в името на България, да загърбваме собствения си облик. Да, стабилното управление е важно, но се разбра, че никой няма да оцени това, което ти сам си загубил за общото благо. Третото е във връзка с второто – БСП трябва спешно да преразгледа и промени коалиционната си политика. На мнение съм, че в Коалиция за България по време на избори се появяват партньори, които иначе не ги виждаме.  А трябва, щом си станал коалиционен партньор с някого, ясно да се знаят ангажиментите, които поемаш. Но това е следствие от като цяло ниската ни политическа култура, за съжаление.

– Кой трябва да наследи Станишев?

– Виждам няколко варианта. Драгомир Стойнев е единият – интелигентен, образован – следвал е във Франция, твърд като министър на икономиката. Другият не по-малко достоен човек, който би могъл да наследи Станишев е Корнелия Нинова – много интелигентна, сериозна, стабилна, с опит в икономиката. Мая Манолова също би била добър лидер, но тя е по-рязка, понякога крайна , а това не внушава доверие. Ами една Илияна Йотова? Интелигентен, борбен, настойчив човек, едновременно твърда и умееща да изслушва… Това, според мен, са лицата, които са достойни за лидерското място, друг въпрос е дали те ще пожелаят… Лидерът на една партия трябва да е харизматичен. Една голяма част от успехите на Бойко Борисов се дължат именно на харизмата му. Политическите му изказвания много често са на ниско ниво – така,както си говорят хората помежду си и обсъждат политиката, но именно това говорене се харесва и им допада.