Начало Общество Любен Дилов – син: Очаква ни агония по правенето на политически кабинет

Любен Дилов – син: Очаква ни агония по правенето на политически кабинет

СПОДЕЛИ

Очаква ни една интересна изборна пролет, която ще мине бързо, след което ще настъпи агонията по правенето на кабинета. Това заяви във вторник в Панагюрище Любен Дилов – син в отговор на въпрос на ПИА: Какъв сценарий предвижда за развитието на България в близко бъдеще. Много ще е трудно да се направи кабинет, защото според мен БСП и ГЕРБ ще имат равни гласове, посочи председателят на партия "Гергьовден" и поясни, че възможностите да се състави кабинет са доста ограничени – БСП с ДПС, а ГЕРБ не е ясно с кого. Дилов не изключи и възможността за появата на една безпринципна коалиция между БСП и ГЕРБ, която  да бъде оправдана с тежката икономическа криза например. Самият той още не е решил дали ще участва активно в предстоящата изборна битка. "Гергьовден" ще участва, но аз смятам, че още има време да си помисля, посочи Любен Дилов. По принцип моето отношение към политиката е много просто – не може да критикуваш, без да кажеш и как, добави той.
Според него най-неприятното е, че сегашният политически елит е доста изчерпан, той не предлага идеи и не е способен на смели решения. Дилов смята още, че протестите подействаха отрезвително на политиците, но не чак толкова колкото му се искало на него. Имах някаква надежда, че ще се стреснат, но това не се случи, допълни гостът. От друга страна, неговото мнение е, че протестиращите на улицата показали чудовищна необразованост. Видяха се резултатите на 22 години пренебрежение към училището, а всеки един въпрос опира до образование, каза Дилов и бе категоричен, че ако в България предстои реформа то тя трябва да почне от образованието.
Аз съм бил веднъж депутат и едва ли ще повторя, отсече политикът. Два пъти обаче съм бил общински съветник и съм много доволен от това. Дилов смята, че в общинските съвети общуването с хората е по-директно, по-често се срещаш с тях и можеш да видиш веднага резултата от това, което си направил – работи или не работи. Неслучайно добрите политици са кметовете. Докато президентът се чудеше как да състави служебно правителство, аз предложих да направи правителство от кметове. Хората не си дават сметка, че 90 процента от живота им е в общината и едва 10 процента е в държавата, коментира още Дилов.
Срещата с Любен Дилов – син, се състоя в пълна зала на панагюрския театър. Той бе представен от главния библиотекар Стефан Рапонджиев, по чиято покана Дилов пристигна в града. Прекият повод бе представянето на двете книги "Face Буки" и "Дневниците на малкия Нострадамус", но в продължение на повече от два часа известният журналист, сценарист, писател, политик задържа напълно вниманито на панагюрци. Интересът се дължеше на неподправения хумор на Дилов и неговата изключителна информираност по различни въпроси. Дилов стана още по-близък на панагюрци, след като разбраха, че косвено той е свързан с града ни, а именно чрез сестра си, която била женена за видния учен с панагюрски корен – Марин Игнатов.
По отношение на двете книги, Дилов припомни, че проектът е стартирал преди три години. В момента са налице две книжки, а през месец май предстои излизането на третата. "Face Буки" е различна от книгите, които пиша, посочи авторът. Името е игрословица, жанрът е странен. В нея са събрани постинги и настроения от социална мрежа. Самият автор е известен с уникалните си съобщения, които оставя на стената си във Фейсбук. В социалната мрежа има едни 70 хил. души, които четат събраното в тези две книжки всеки ден. Аз даже съветвам хората да не ги купуват, ами да си ги четат там.Във фейсбук даже е по-интересно, защото можеш да четеш коментарите на други читатели, стават диалози, можеш да се върнеш към предисторията и т.н., разказа Любен Дилов и вметна, че от самата страница в интернет вече има доста оженени и още повече разведени. Втората книга се казва "Дневниците на малкия Нострадамус". Това, че човек може да е пророк е забавна идея, а като цяло Нострадамус се получил доста неприятен образ. За него се твърди даже, че нощем тормозел по телефона бъдещите си приятелки, които после щял да изостави, каза в типичния си хумористичен стил гостът. В книжката са събрани крайно остроумни неща. Особенно удобни са за четене в тоалетната, защото са непретенциозни. Има смешни, забавни, тъжни и доста цинични текстове, каза още Дилов и за радост и удоволствие на публиката прочете най-пиперливите части от книгата. Третата част, която предстои да излезе, е свързана с образа, който правя в телевизията – дремещата в мен свиня. Това е, защото аз вярвам, че във всеки човек има една свиня, която дреме и е важно кога ще се събуди преди или след Коледа, продължи авторът.  
Любен Дилов разказа за настоящите си и бъдещи ангажименти. Освен шоуто "Две капки вода", което върви в момента, правя и едно антителевизионно шоу по ТВ7 – "Пуснете водата", което вървеше преди по Нова телевизия като "Удавете водещия". Върви все още и проектът "Седем часа разлика", който ще свърши след две или три седмици. Сериалът се  радва на много голям рейтинг, но няма да продължи, защото продуцентите се скараха, каза Дилов като с това разочарова многобройните фенове на сериала.
През есента Дилов стартира свой нов проект. Това ще е телевизионен филм, какъвто не се е появявал още на българския екран. Той е нещо смесено между класически телевизионен сериал, в който  актьори играят роли и действителни лица, които играят себе си, и сюжетите се преливат. Идеята на сериала е да покаже, че телевизията е едно истинско чудовище, което се храни с хора и съдби, независимо дали хората са пред или зад камерата. Аз съм отрасъл в семейство, което бе подозрително настроено към телевизията, но парадоксът е, че въпреки това вече 22 години се занимавам с телевизия, поясни сценаристът.
Дилов е особено горд с факта, че е главен редактор на българското издание на италианското списание "L'Europeo". Смея да кажа, че това е мерцедесът на българската журналистика. Излиза на два месеца веднъж, чете се много дълго, защото е доста дебело. В него пишат наистина най-добрите български журналисти и най-добрите световни, посочи Дилов. Той възбуди още по-голям интерес като съобщи, че в последния брой, наречен "Диктаторите" е отпечатано негово интервю с Бойко Борисов като диктатор, което е взето само три седмици преди министър-председателят да подаде оставка. Дилов обясни, че до списанието се стига доста трудно, но пък Стефан Рапонджиев обеща Градската библиотека да достави изданието, така че всеки желаещ да може да го прочете.
По желание на панагюрци гостът разказа още за себе си и своето семейство.Той припомни, че негов баща е известният български писател-фантаст Любен Дилов, а майка му била учителка. Оказа се, че е бил доста палав и е причинявал на родителите си сериозни неприятности. Аз правех страшни бели, направо изумителни, но пък те бяха бохеми, широко-скроени хора, разказа известният българин.
В края на срещата Стефан Рапонджиев оповести, че следващият интересен гост в Панагюрище ще бъде Мартин Карбовски.