Начало Здраве Маските се завръщат от днес

Маските се завръщат от днес

СПОДЕЛИ

От 23 до 30 юни (края на удължената извънредна епидемична ситуация) носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или на друго средство, покриващо носа и устата е задължително на всички закрити обществени места.

 

Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, разпореди здравният министър Кирил Ананиев. Какво се посочва в заповедта му:

Спортните и културни събития – при ограничена публика

Спортни прояви могат да се провеждат пред публика при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през една седалка или при спазване на дистанция от 1.5 м. При провеждане на футболни мачове се допуска публика до 1000 души на сектор при спазване на същите изисквания за разстояние между зрителите.
Правилото за до 50% заетост от общия капацитет на местата важи и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, за културни и развлекателни събития на закрито и открито, за дискотеки и нощни заведения, а също и при организирането на сватби, балове други масови събирания.

Забранява се присъственото обучение

 

Преустановяват се и присъствените учебни занятия в училищата, центровете за подкрепа на личностно развитие и специализираните обслужващи звена от системата на предучилищното и училищното образование, както и във висшите училища. Изключения се правят при следните обстоятелства, ако е невъзможно обучението да се проведат дистанционно:

за ученици, студенти и докторанти, които осъществяват дейности по приключване на учебната 2019/2020 година; за практически обучения и изпити по практика; за подготовка за учебната 2021/22 учебна година, дейности по подкрепа на личностно развитие на деца и ученици, обучения в Академията на МВР и Военната академия.

До затягането на мерките се стигна, след като броят на заразените с COVID-19 в България се повиши. „Опасността все още не е преминала“, каза премиерът Бойко Борисов, който призова за строг контрол върху изпълнението на въведените ограничения.

Пълния текст на заповедта можете да видите тук.