Начало Политика Михаил Миков е председател на 42-то Народно събрание

Михаил Миков е председател на 42-то Народно събрание

СПОДЕЛИ
restorant

Народният представител от БСП и "Коалиция за България" Михаил Миков беше избран за председател на 42-то Обикновено Народно събрание.

За него гласуваха 118 депутати, а 97 бяха против.

За предложената от ГЕРБ Цецка Цачева гласуваха 96 народни представители, 117 бяха "против", един – от БСП – се въздържа.

Депутатите от „Атака” не участваха в това гласуване, както малко по-рано обеща техният водач Волен Сидеров.

Процедурните правила за избора бяха предварително обсъдени и одобрени от представители на четирите парламентарни групи.

По време на процедурата за избор на заместник-председатели на парламента избухна първият сблъсък между политическите сили.

От името на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че изборът на председател е бил задкулисна договорка, коато и ще е формулата за управление на БСП, ДПС и "Атака".

"Парламентарната група на ГЕРБ няма да издига зам.-председател на НС, защото в тази конфигурация, както стартира Народното събрание, показва, че вие ще търсите конфронтация, реваншизъм и ГЕРБ няма да участва в този сценарий", заяви Цветанов.

Депутатите от "Атака" – първо, а след тях и от ГЕРБ напуснаха пленарната зала на парламента.

На излизане от залата Бойко Борисов заяви пред журналисти: "Видяхте ли как направиха уйдурмата. Волен ще подкрепя БСП и ДПС, както в момента. Защо не го питате защо не се регистрира?"

Борисов обвини "Атака" в задкулисни договорки с БСП и ДПС при избора на председател.

"С гласовете на БСП и ДПС избират председател, а "Атака" нарочно излезе, за да падне кворумът и така Миков да спечели. Така те ще направят и правителство, а Волен Сидеров ще се прави на коректив. Само че няма кой да му се хване повече на номерата", ", обясни в кулоарите Борисов.

"На тази схема ще реагира народът, защото тя е толкова вече прозрачна, видна, ясна – не знам хората как ще приемат този номер, който скроиха днес. Сидеров си позволи 20 минути да говори какво ли не и в същото време най-безсрамно излъга хората в очите за подкрепата си за БСП и ДПС.

Борисов уточни, че когато получи мандат за съставяне на правителство, ГЕРБ ще забави с един ден своето предложение за кабинет. 

Той напомни, че депутатите имат право да не се регистрират, но зададе въпроса защо това е нужно да се случва в първия ден от Народното събрание, когато хората са дошли да се закълнат.

Борисов съобщи, че още днес заклелите се народни представители от ГЕРБ ще внесат искане до Конституционния съд за касиране на изборите с необходимите 48 подписа на депутати.

В отсъствието на депутатите от "Атака" и ГЕРБ останалите депутати, само от БСП и ДПС, с по 115 гласа "за" избраха за заместник-председатели Мая Манолова от БСП и Христо Бисеров от ДПС.