Начало Общество МОСВ обяви опасност от бедствия и призова гражданите да следят прогнозите

МОСВ обяви опасност от бедствия и призова гражданите да следят прогнозите

СПОДЕЛИ

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов нареди създаване на организация заради метеорологичната прогноза за очаквани обилни валежи. Министърът издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, промяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи.

През следващото денонощие, под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон, се очаква да се създаде интензивна валежна обстановка. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата валежи ще достигнат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – около 80-100 mm. Подробна метеорологична прогноза е публикувана на сайта на министерството на екологията, както и на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е голям, пишат още от МОСВ.

Oт министерството препоръчват на гражданите да вземат предвид прогнозите на синоптиците за възможни опасни явления, които биха могли да настъпят в петък и през следващите два почивни дни.

По данни на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през следващото денонощие има вероятност от гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. От НИМХ за утре (10 юни) е обявен червен код за валежи в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково.

Жълт е кодът за валежи във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.

От пожарната също са предприели превантивни действия заради предстоящите метеорологични промени. Разпоредено е стриктно следене на обстановката и повишаване при необходимост на готовността при възникване на извънредни ситуации или за въвеждане на плановете за действия при наводнение.