Начало СТАНИ АВТОР Наръчник на протестиращия

Наръчник на протестиращия

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

 

Преди 5 или 6 години, когато публично обявявах, че повече няма да гасувам, всичките ми приятели обяснявах как трябва да пусна своя вот, дори да е за партия, която няма да спечели изборите. Тогава аз отговорих на всички, че изборния закон, по който се провеждат изборите от 89-та година е тотално сбъркан и въпреки, че някой разпределя моят глас някъде си, не означава, че аз съм съгласен с това, а също така не означава, че аз трябва да нося отговорността за калпавото управление. Години по късно май вече не съм единственият човек, който мисли като по този начин.

След като народът бе финтиран по този начин от депутати, управленци и дори от единствената им надежда – президентът – май е време да се замислим за бойкот на изборите. Защо ли? Просто е. В момента виждаме надлъгване между политици и граждани. За съжаление обаче гражданите разчитат преди всичко на инстинктите си, а не толкова на политическите си умения. Гражданите не знаят какво да направят. Те очакват новия лидер, месия или както искате го наричайте. Повечето от нас не знаят точно срещу какво протестираме, но отиват на площада, с надеждата да припознаят новия лидер. Той обаче все още не се появява, а и дори да е минал покрай нас, не си го признава, защото точно в този момент гражданите, въпреки огромното си желание, нямат доверия на никого. От друга страна едно от основните искания на протестиращите – да не се разпуска парламентът, докато не бъдат приети необходимите промени в законодателството, за провеждане на избори по волята на народа – бе успешно игнорирано от целия политичски елит, и от президента. Точно тази реакция обаче, на политическия елит, ме кара да мисля, че може би за първи път народът постави разумно искане. Точно тази реакция е индикацията, че народът е на път да разгадае задкулисните игри на партиите, чиито конци се дърпат от една и съща мафия, но от време на време се сменя управлението, за да може да се хвърля прах в очите на хората, които всеки път си мислят, че идва нова промяна.

Гражданите обаче, за съжаление, не проявяват постоянство. Да, след като излязохме няколко десетки или стотици хиляди из всички градове, успяхме да уплашим много хора – дори и самият кукловод. Но това, че сме спечелили битката, не означава, че ще спечелим войната. Всеки човек разбира най-много от собствената си професия. По тази причина ние понякога не осъзнаваме как попадаме сами в капана, защото едно от основното качество на политиците, е да са изключително изкусни лъжци. Колкото по-добре лъжеш, толкова по-добра кариера може да изградиш. Затова аз предлагам нова насока на протестите. Първата е ефективна, а втората пасивна. Ето и какво имам предвид:

Ефективен протест – при този вариант са нужни няколко хиляди граждани, които да работят на смени, като бъде обграден целият парламент, но да бъде обграден така, че и пиле да не може да префръкне. Разбира се това трябва да се случи в делничен ден, когато любимите ни депутати са на работа. Важното е да не се допуска никой да излиза от парламента, докато не изпълнят основното изискване на гражданите – промяна на изборния кодекс и преминаване към мажоритарен вот. И не се доверявайте на политиците, които ви обясняват, че мажоритарния модел е вреден за България и ще доведе до повече беди.

Пасивен протест – този вариант не е за предпочитане, но е последен шанс. Ще почакаме до 12-ти май и в неделята, когато е денят на изборите, всички ще излезем на пикник, ще се поразходим из природата, ще се забавляваме, но няма да отидем да гласуваме. Да, може би тогава ще дойдат на власт БСП, а защо не и ДПС, или пък отново ГЕРБ. И какво от това. Защо толкова ни е страх да не гласуваме. Помислете – ако сме достатъчно организирани и направим точно това, смятате ли, че светът и Европа, ще признае управление, което е избрано с 5 или 10% от имащите право на глас. Защо толкова се страхуваме да не гласуваме. Защо по дяволите вярваме на същите тези лъжци, пардон – политици. Тези, които ще дойдат на власт с гласовете на шепа пенсионери, купени гласове или партийни пионки, ще си заминат също толкова бързо, колкото са и дошли.

Помислете над думите ми и ако сте съгласни с мен, самоорганизирайте се. Аз не съм лидер и не искам да бъда. Та аз дори не живея в Панагюрище. Причината, поради която от време на време ви занимавам с моите разсъждения е, че това е една от малкото, да не кажа единствена, медия в България, която дава трибуна на гражданите. Въпреки многобройните коментари, които от време на време чета и които най-вероятно се пишат от партийни фанатици, аз си харесах тази медия, защото ми даде право да кажа моето мнение. И въпреки, че не съм панагюрец, искам да кажа, че вие панагюрци сте щастливци, защото сигурно няма друг град в България, който да е съизмерим с размерите на Панагюрище и да има толкова много медии. Уважавайте това, което имате, защото ако не с друго, поне откъм информационно обслужване вие отдавна сте европейци.

10 КОМЕНТАРА

 1. Ние нямаме мин процент гласували, за да са валидни изборите, т.е. ако ще само те да си отидат и да си гласуват, изборите ще са валидни!!! Ще отчетем между другото „ниска избирателна активност“ и си продължаваме както до сега. Да гласуваме – няма за кого, да не гласуваме – нищо не променяме. В изборите няма полезен ход за нас. Някакво чудо трябва да стане, за да можем да променим нещо наистина.
  0  0
 2. Ваня, и аз уважавам мнението ти, но мисля, че трябва да се търсят всякакви алтернативи на протест. Видя ли какво направиха – хората искаха да притиснат Народното събрание да направи необходимите промени. Те обаче пак си биха отбой и сега ще гласуваме пак по стария закон. Усещаш ли, че тези народни представители управляват държавата като своя собственост. На никой не му дреме, че са избрани за народа, защото ако беше така, щяха да изпълнят исканията. Точно тяхното държание е доказателство, че не са дошли на власт, за да защитават нашите интереси, а интересите на мафията. И гласувайки, ние все едно закрепяме позициите на мафията. Така че всеки сам си прави сметката, но щом на площада не ни чуха, може би ако се бойкотират изборите, ще ни чуят. А ако не ни чуят, този път ще бъдат изритани от парламента, но няма да е толкова мирно. Чашата на търпението преля.
  0  0
 3. A на мен пък ми омръзна да обръщат икономически искания в политически! Никой нормален не е излязъл срещу политическата власт, а срещу действията й! Хората искат да няма монополи и това е чисто икономическо искане! Това, че политиците ни са измекяри и не им стиска да ги изгонят, след като се държат за палците и прибират по нЕкой лев, е съвсем друга тема. На тях им е изгодно да обърнат палачинката и да се правят на обидени: „Протестирайте си, ама няма пред кого, ние залегнахме до изборите, а после пак ще ви оправяме (не че сега сме спрели, само се дръпнахме от прожекторите).“. Изборите не са решение, защото там са пак старите мутри, вкл. и „новата“ Кунева. И не е ясно колко изобщо ще са реални, след като бяха изнесени срс-та с обяснения как се сменят чували. Народът ни е много скромен и търпелив, ама тия май ще се постараят чашата да прелее.
  0  0
 4. Уважавам мнението Ви и Ви поздравявам, че имате доблестта да го изкажете. Не сам съгласна с Вас и ще Ви кажа защо. Нашата, макар и охулена Конституция ни дава правото да решаваме кой да влезе в Парламента. Само гласовете на малцинствата /ясно кои/ вече са над 20%. И да, дори да ни Ви харесва, Европа ще признае такъв избор… Той е демократичен, защото Вашето право да не уважите правата си също е демократично!
  0  0
 5. Първо честит празник на всички българи и панагюрци

  Това е само началото. Не знам колко ще загрубее играта, когато наближат изборите. Вече представители на България за гражданите започна да наема младежи, които да спамят, когато дойде моментът. А въпросният Валери Йотов е просто поредния драскач на конкуренцията. За Валери не съм сигурен кой е точно, но има няколко човека от коментиращите, зад чиито псевдоним стои Теодора Иванова – главен редактор на нещо си.
  Мен ако питате, не им трийте коментарите, колкото и груби, и нецензурни да са. Оставете ги да се излагат и да видят хората на какво са способни партиите, за да спечелят изборите.
  0  0
 6. Григоров,

  Знаеш ли, че в този сайт се трият постове, ако са насочени срещу грешните хора?
  Знаеш ли, че се блокират профили и се вадят имена?
  Ако не знаеш, чети като дойде време за избори.
  Ако знаеш, значи си един от тях, което е твърде вероятно.
  0  0
 7. Пич готин си … и добре пишеш – идеите ми допадат..
  ама със завършека е..майката на пейзажа…
  това че можеш да пуснеш 2-3 статии не значи че града е прекрасен.. олигархията е повече от всякога …. и всичко важи с пълн сила – и лъжете, и клатенето и прочие…
  и за сведение всяка една печатна медия в панагюрище няма да откаже да ти пуска размислите.. без да си опитал при всички не води изводи….. и не слагай всички български медии под една шапка, защото и да искаш няма как да пробваш всяка една и тя да ти откаже…
  Хайде малко по сериозно следващия път и не бъркай кьополото с мармалада…
  0  0