Начало Политика Новите депутати започват работа

Новите депутати започват работа

СПОДЕЛИ
Реклама

parlamentПървото заседание на 43-ото Народно събрание започва в 14 ч. днес. Според конституцията то се открива и се води от най-възрастния новоизбран народен представител, в случая – Стефан Данаилов.

71-годишния депутат от БСП, актьор и бивш министър на културата удари първия звънец и на 42-ото Народно събрание през май 2013 г.  

На днешното заседание трябва да се проведе изборът за постоянен председател и неговите заместници. По всяка вероятност кандидатът на най-голямата парламентарна група ще бъде Цецка Цачева, която бе председател на 41-вото Народно събрание. За зам.-председател на парламента БСП ще предложи Янаки Стоилов, а ДПС – Алиосман Имамов.

Заседанието ще бъде излъчвано на живо по БНТ и БНР, а слово ще държи държавният глава Росен Плевнелиев.

По традиция обръщения ще направят и лидерите на парламентарните групи на всички политически формации, които влизат в Парламента.

След изборите от 5 октомври това са:

ГЕРБ, „БСП – лява България“, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, „България без цензура“, „Атака“ и АБВ.

С най-голяма парламентарна група в новия парламент ще разполага ГЕРБ – 84 народни представители. „БСП – лява България“ ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще има 23-ма депутати, Патриотичният фронт – 19, а „България без цензура“ – 15. С по 11 депутати са „Атака“ и АБВ.

За първи път в 43-ото Народно събрание обаче, още преди сформирането му, има заявка от депутат да бъде независим – Анна Баракова, избрана за депутат от „България без цензура“. Така депутатите на ББЦ ще останат 14.

Най-младият депутат пък отново ще бъде от парламентарната група на „Атака“, а именно Калина Балабанова, която е родена през 1990 г.

Първият работен ден на депутатите ще бъде съпътстван и от два протеста, съобщава Нова ТВ.

Поддръжници на Николай Бареков ще се опитат да препречат пътя на пловдивската учителка Ана Баракова към пленарната зала. Тя бе избрана с преференция, но не склони да се откаже от депутатското си място, въпреки че от партията признаха избора ѝ за грешка и я призоваха за това.

Нова вълна на недоволство ще има и срещу избора за депутат на Александър Методиев – Бат Сали. Днес протестиращи ще се съберат пред централата на ДПС, след което ще се отправят на шествие към сградата на Народното събрание.