Начало Местна власт НСОРБ: Да се създаде държавна агенция за защита при бедствия

НСОРБ: Да се създаде държавна агенция за защита при бедствия

СПОДЕЛИ

Необходимо е създаването на държавна агенция за защита при бедствия, тя трябва да бъде в структурата на Министерския съвет и да бъде пряко към министър-председателя. Нейните функции да бъдат превенция срещу бедствия, ликвидиране на последиците  и действия по възстановяване на инфраструктура – публичната и частната.

Около това предложение се обединиха членовете на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, който в петък, 25 ноември, заседава в Карлово. За изграждане на визия на сдружението по отношение на бедствията и предложения за законодателни промени по инициатива на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов бе сформирана работна група, в която участват той и кметовете на Панагюрище, Белица и Самоков – общини, където през последните десет години са били сполетени от големи бедствия.

Предложението на кметовете на общините за  промени в действащото законодателство се отнасят още за подобряване на координацията между общините, структурите на Главна дирекция ПБЗН и всички институции в България, които имат отношение към превенция и ликвидиране на последиците от бедствията като областните управи и съответните министерства.

Миналия ден кметовете от ръководството на Националното сдружение на общините се обединиха около предложението сдружението да  организира форум, на който ще бъдат поканени представители на държавите институции, Лигата на доброволците, в която членува и НСОРБ, за д бъдат формулирани предложения за законодателни промени.

Важен акцент в предложението е създаването на специален фонд за превенция, различен от фонда за възстановяване и подпомагане при бедствия. Досега от средствата, които Междуведомствената  комисия за възстановяване и подпомагане одобрява, само около 15 процента са за превенция. Европейската практика е 30-35% от средствата да отиват за превенция. Нашата идея е  по създадени правила общините  да можем да кандидатстваме с проекти, които да бъдат оценявани от експерти от тази бъдеща агенция.

Източник: Марица