Начало Общество Oт днес минималната пенсия се увеличава с 12 лева. Поскъпват токът и...

Oт днес минималната пенсия се увеличава с 12 лева. Поскъпват токът и парното

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Tокът, парното и топлата вода поскъпват от 1 юли, вдигат се и пенсиите.

Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%. Най-голямо е поскъпването в Разград – близо 18% и Габрово – близо 13%. След тях се нареждат Враца, Велико Търново и Пловдив.

Покачването на цената на тока е средно около 3,5% за страната. Увеличението е в рамките на годишната инфлация.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов, ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи. От НЕК пък са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден.

С 0,6% поевтинява природният газ за следващото тримесечие. Утвърдената от КЕВР цена е 44,90 лв./MWh, което е с 0,27 лв. по-малко спрямо тази за второто тримесечие. Цената е без ДДС и не са включени такси за достъп, пренос и акциз.

От държавното дружество „Булгаргаз“ обясниха, че поисканото поевтиняване на синьото гориво е заради договорени доставки втечнен газ от САЩ. Първата партида от 50 млн. куб. метра газ беше доставена от холандската компания „Колмар“. Втората доставка ще извърши „Бритиш Петролиум“ за третото тримесечие на годината.

От 1 юли минималната пенсия стаж и възраст ще се увеличи с 12 лева, до 219 лв. Разчетите показват, че средната пенсия ще нарасне до 386 лева.