Начало Без категория Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей „Етър“ в Габрово

Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей „Етър“ в Габрово

Събитието се провежда под неин патронаж, а сред организаторите са Министерството на културата и Община Габрово.

139
0
СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.

Цвета Караянчева отбеляза, че музеят на открито е убежище на българщината, на духа на старите майстори, на онова, което ни отличава сред другите народи и ни прави уникални.

Тя определи панаира на традиционните занаяти като пътуване назад във времето – живописно като шарките на губерите,като изяществото на гайтаните, като песента на грънчарското колело и аромата на топъл симид. Калдъръмените улички, каменните чешми и газените фенери неусетно ни пренасят в бита на българите от Възраждането, посочи председателят на парламента.По думите на Цвета Караянчева тук – в Балкана, щедростта на природата и гостоприемството на хората са вплетени в пъстра броеница, а история, традиции, минало и съвремие са неделими.

Председателят на Народното събрание поздрави организаторите, че  насърчават младите хора и стимулират развитието на техните умения и креативност, както и че влагат енергия и въображение, за да превърнат този етнографски музей под открито небе в магнетично място.В богатата програма на ХVІ-ия Международен панаир на традиционните занаяти са включени експозициите „Нишки в историята“, посветена на 55-ата годишнина от официалното откриване на музей „Етър“, както и „Изкуството – мост между културите“.  В панаира участват  занаятчии от 13 страни.

Снимки: Андрей Бачийски

Източнк: http://www.gabrovonews.bg

Харесайте страницата ни във Facebook и винаги бъдете информирани! 

↓↓↓

https://www.facebook.com/pianews/