Начало Избори 2014 Отново избори! Да разпознаем участниците

Отново избори! Да разпознаем участниците

20
0
СПОДЕЛИ
restorant

655-402-urna-izbori25 парти и коалиции ще участват в предстоящите на 5 октомври предсрочни парламентарни избори. Изходът, месец по-рано, изглежда повече от интересен и непредвидим. Затова в следващия месец ние и всички други в държавата ще го следим с голям интерес.

Днешната инфографика е нашето предложение за първа стъпка за вас към информиран избор на 5 октомври.

Какво ще откриете в инфографиката ?

– Кои партии и коалиции ще се явят на изборите
– Лява-Центристка-Дясна ориентация (може да видите за опресняване инфографиката за идеологии)
– Лидер на партията
– Номер в бюлетината
– Избирателна активност на парламентарни избори (в периода 1997-2013)
– Диаграма на броя на регистрираните партии за участие в парламентарните избори през 1997, 2001, 2005, 2009, 2013 и 2014 г.

На 5 октомври предстоят парламентарни избори.

Но какво точно ще се случи?

– Парламентарните избори определят състава на Народното Събрание.
– На тях партиите представят своите изборни листи с кандидати за народни представители.
– Гражданите дават своя глас за предпочитана партия. Гласувайки за нея, те одобряват всички кандидати от листата.
– Българската избирателна система е пропорционална. Това означава, че в цялата страна гласовете на партията се събират като обща стойност и определят крайния резултат и кои от тях влизат в парламента. Тоест независимо от резултатите по градове, за да влезе в парламента една партия има нужда да има минимален резултат в национален мащаб.

Кой ще участва на изборите?
В изборите участват всички партии и коалиции от партии, които са се регистрирали в предварително посочения срок в ЦИК (Централна избирателна комисия).
Тази година 25 партии и коалиции ще участват с кандидатски листи. Обръщаме ви внимание на едно любопитно сравнение: през 2013 г. участвалите партии бяха 45 – почти два пъти повече. Явно треската за избори е намаляла. Виж повече в инфографика за участниците в Избори 2013.

Кой и какво печели от изборите?

Изборите много често изглеждат като музикален телевизионен формат. Има група „изпълнители“, които представят талантите си, а ние гласуваме и избираме кого да гледаме следващите 4 години. Изборите обаче са повече от това – от тях зависи не само съставът на Парламента (Народното Събрание), но и на бъдещото правителство.

Всяка партия, която събере 4% от гласовете в цялата страна, ще има представители в парламента. Кой или кои ще сформират правителство и кои ще са опозиция ще разберем чак след вота.

SmartiGraphs e дигитален портал, предоставящ достъпно и атрактивно гражданското образование. Екипът е мотивиран да даде своя принос в посока на по-образованo общeство по отношение на теми, които засягат политиката и обществото. Екипът разчита на иновативния подход с графични изображения, наречени инфографики.

За предстоящите Парламентарни избори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя информиран избор. Кампания ще се реализира съвместно между SmartiGraphs и Vesti.bg.

Източник: Vesti.bg