Начало Политика Парламентът прие оставката на правителството

Парламентът прие оставката на правителството

СПОДЕЛИ

Наpодното събрание  прие оставката на правителството на Бойко Борисов.

209 от 215 депутати, участвали в гласуването, бяха "за" оставката.

Тя беше подадена вчера след продължилите няколко дни масови протести в страната, чиито основен предмет бяха високите цени на тока и монополите, а по-късно голяма част от тях пpераснаха в антиправителствени протести.

За самото гласуване на оставката в залата дойде и премиерът Бойко Борисов.

Обсъждането и гласуването на оставката се предава пряко по БНТ и БНР по предложение на Ангел Найденов от Коалиция за България.

В залата присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и министрите на земеделието и горите – Мирослав Найденов, на правосъдието – Диана Ковачева, на външните работи – Николай Младенов, на труда и социалната политика – Тотю Младенов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски, на здравеопазването – Десислава Атанасова, на културата – Вежди Рашидов.

Парламентът отхвърли предложението на левицата в пленарната зала за объсъждането да бъдат поканени премиерът

в оставка Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков. Петър Курумбашев от Коалиция за България се мотивира, че е нормално министър-председателят да присъства в залата при обсъждане на оставката на правителството и да я обоснове.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев репликира, че не могат да се изпълняват капризите на хора, които решават кога дадойдат на работа и кога не, а като решат да дойдат, настояват и премиерът да е тук. По думите му Бойко Борисов все още е министър-председател и има важни задачи.

Велчев каза, че сутринта е говорил с премиера и той го е попитал какво да прави, дали да идва или не, дали ще има хора от опозицията, тъй като с депутатите от ГЕРБ вече се е видял и разговарял. Аз му казах, че БСП са непредвидими, обясни Велчев и припомни, че вчера левицата не присъства на заседанието.

Отива си най-лъжливото правителство на българския преход,

каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев. Отива си едно правителство на монопола – на политическия и на икономическия монопол, посочи той.

Вашата философия е единовластие в държавата и монопол в едни ръце, каза Станишев. По думите му това правителство е сринало икономиката и затова е гигантската безработица, а не заради световната криза – заради липсата на правила в икономиката.

Оставката на правителството е театър,

който цели измама на хората, които искат промяна, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Управление на скритите ходове – така Сидеров определи управлението на ГЕРБ и припомни, че в исторически план задкулисието е водело дори до национални катастрофи. С оставката се цели замазване на недоволството и скриване на това, което ГЕРБ са вършили, подозира лидерът на "Атака". По думите му президентът Росен Плевнелиев не е доказал, че е надпартиен. Затова Сидеров се опасява, че държавният глава ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще прикрие всички сделки, сключени от ГЕРБ. Не вярвам в пиесата "оставка, служебен кабинет, честни избори", това цели замазване на далаверите на този кабинет, коментира Сидеров.

Той настоя да не се сформира служебен кабинет, докато не стане ясно какви договори е сключило сегашното правителство. Той призова да се приеме решение за свикване на ВНС, да се тръгне към приемането на нова конституция, където да има отговорности и санкции за управляващите, да се регламентират по-добре функциите на съдебната система, както и да се предвиди отзоваване на депутати.

Чрез тази оставка те искат да спасят себе си и да изпуснат клапана на напрежението, но това няма да стане, посочи Сидеров и заяви, че българският народ е в нова фаза.

Да се свика Велико Народно събрание,

пpедложи независимият депутат Стоян Иванов. Той и Кирил Гумнеров, друг независим депутат, разпространиха своя декларация. В нея са записали, че протестиращите искат не просто смяна на едни управляващи с други, а смяна на системата за управление и промяна на обществения договор. Хората искат по-малко на брой депутати, но по-ефективно НС, по-малка, но по-отговорна държавна администрация, по-ефективна и справедлива съдебна система, се казва в декларацията им. Те призовават за лична отговорност, включително и наказателна, за делата на всеки във властта. Нова Конституция, изработена от ВНС и одобрена на референдум са верните стъпки, според Иванов и Гумнеров.

Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията,

затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

"Това може да се окаже подмяна на това, което накара хората да излязат на улицата. Хората излязоха заради високите сметки за парно и ток и заради замразените доходи. Как Великото народно събрание ще даде работни места? Искам да върна вниманието върху въпросите, които трябва да бъдат решени", заяви Костов."Огромна е отговорността на президента. Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, трябва да вземе становищата на министрите, да направи консултации с работодателите, профсъюзите и с политическите партии", смята Костов.

"Ако държавата не се справи с монополите, монополите ще се справят в държавата.

През последните три години правителството не взе адекватни решения за цените на тока и топлоенергията", каза от трибуната Мартин Димитров от "Единство".

Според него ниските доходи остават сериозен проблем – ГЕРБ обещаха европейски доходи, но излъгаха, няма нарастване на доходите, няма растеж, нищо няма, а общественото недоволство е очаквано.

"Оттук насетне има два пътя. Пътят на национализма и популизма – премахване на плоския данък, на валутния борд, което ще върне зимата на Жан Виденов и хиперинфлацията. Другият път е на антикризисните мерки – работещи регулатори, растеж на българската икономика и доходи. В центъра на антикирзисните мерки трябва да бъде поставено развитието на малкия и средния бизнес. Намаляване на бюрокрацията и поддържани на ниски данъци.Тежко и горко, ако не се предприемат спешни мерки. Хората ще продължат да протестират още повече.Важно е кой път ще изберем. Ако не спрем басните за връщане на комунизма, ще сме живи умрели", каза Димитров.

В съдебната система е проникнал октопод и няма как да получим това възмездие и справедливост,

каза вицепремиерът Цветан Цветанов  в продължителното си слово, при което бяха засегнати представители на почти всички парламентарни груп без тази на ГЕРБ.

"Разграбихте държавата 23 години. Какво направихте с организираната престъпност? Всичко, което се случва в тази държава, за да има справедливост, няма как да е изпълнено със съдържание, защото всички тези партии, които участваха във всички парламенти, участвахте активно в създаването на октоподите в съдебната система. В съдебната система е проникнал този октопод и няма как да получим това възмездие и справедливост", заяви Цветанов.

"Нека да ви припомня за подкрепата, която има от 300 0хил. граждани г-н Костов. От колко поредни избори? Нека г-н Местан, който беше много възпитн и етичен, вие сте в две различни области, когато започнете да защитавате българските граждани. Това, което виждам в Каолиново, Върбица, Черноочене – защо нищо не направихте за тези ваши избиратели, които продължават да ви вярват? Защо не положихте тази инфраструктура, която да доведе инвеститори в тези райони? За пътната отсечка Доспат-Сърница?

Хората не искат омраза, а предпоставки за по-добър живот. Искаха пътна отсечка, която да бъде ремонтирана. Колко беше необходимо да заделите от бюджетния дефицит за тази отсечка. Кметът каза, че 23 години са идвали в залата политици от различни партии. Това, което направи това правителство, нека припомня, са пътищата, които направихме. Батак-Доспат – път, който 20 години не е пипан. Дори кметът от БСП ни поздрави за това, което сме направили", заяви Цветанов.

Парламентарната група на ГЕРБ взе вчера единодушно решение да приеме оставката. Управляващата партия и останалите парламентарни сили декларираха, че няма да изпълнят мандат за съставяне на нов Министерски съвет.

Така единственият ход, който остава, са предсрочни избори и назначаване на служебно правителство, което да ги организира.

Президентът Росен Плевнелиев пък е натоварен от Конституцията да връчи на три пъти мандат за формиране на нов кабинет. При отказ той трябва да разпусне парламента и да назначи временно правителство.

Изявлението на президента Росен Плевнелиев, предвидено за 12 ч. днес на "Дондуков" 2, ще бъде направено след гласуването на оставката.