Начало Общество Питър Грей: Токсичният натиск за високи постижения причинява депресия и тревожност при...

Питър Грей: Токсичният натиск за високи постижения причинява депресия и тревожност при учениците

СПОДЕЛИ
Питър Грей, американски изследовател и учен, професор по психология пише:
„Токсичният натиск за високи постижения към учениците в елитните училища идва от родители, учители, връстници и в крайна сметка от самите деца.
Проучвания и интервюта показват, че основна причина да се чувстват нещастни е задължителното изискване да се представят безупречно в училище и съпътстващите дейности. Очакванията към тях са толкова големи, че всеки друг резултат, който другаде би се считал за отличен, тук се приема като провал. Родителите и съучениците вярват, че отличното представяне във всяка една област е от съществено значение за получаване на достъп до престижен колеж/университет, което от своя страна осигурява добре платена работа с висок статус, и всичко по-малко от това би представлявало тотален житейски провал.
През 90-те години психоложката Соня Лутар изучава ефектите на бедността върху психичното здраве на тийнейджърите. В проучване с младежи от бедни квартали, тя открива високи нива на тревожност, депресия и злоупотреба с вещества. Един от нейните студенти я провокира с предположението, че тези проблеми може би не са ограничени само при бедните прослойки и тя повтаря изследването с тийнейджъри от престижните крайградски квартали. Изненадващо установява, че нивата на тревожност, депресия и злоупотреба с вещества (включително алкохол и твърди наркотици) са дори по-високи сред тези предполагаемо привилегировани млади хора, отколкото сред връстниците им от бедните райони.
(Luthar & Latendresse, 2005).