Начало Общество Планира се увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли

Планира се увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли

СПОДЕЛИ

Коалицията обсъжда увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли, съобщи социалният министър Георги Гьоков пред bTV.

„Минималната заплата трябва да се увеличава и при всички случаи да не остане на сегашните си нива от 710 лв. и затова имаме разбиране в коалиционен формат“, без да уточни обсъждания нов размер.

„Министър на финансите не е против увеличаване на минималната работна заплата, само че смята, че ще бъде прецедент да се увеличават два пъти минималната работна заплата в една и съща година. Но продължаваме разговорите с него и аз мисля, че ще стигнем до някакво финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лв. след 1 юли“, каза Гьоков.

По думите му няма съгласие в коалицията в момента за необлагаемия минимум и „като че ли ще го отложим за малко по-нататък“.

„Последните разговори с министъра на финансите са неокончателни, но почти сме се спрели на този вариант – едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%, което компенсира тези 60 лв., в пенсията ги вкарва, плюс така преодолява до голяма степен инфлацията. И ще има още едно действие върху размера на пенсиите, което го планираме от 1 октомври. То ще бъде така един вид преизчисляване на пенсиите, което да сближава старите пенсии с новоотпуснатите“, каза социалният министър.