Начало Общество Правителството оряза партийните субсидии със задна дата

Правителството оряза партийните субсидии със задна дата

СПОДЕЛИ
Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз
Реклама
финанси

На подпис, без свикване на заседание правителството одобри орязване на субсидиите за политическите партии, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерски съвет. Кабинетът е одобрил промени в Закон за изменение на Закона за политическите партии, които в рамките на година ще доведат до намаляване на общия размер на  държавната субсидия за политическите партии и коалиции  с 6,5 млн. лева. Също така се предвижда субсидиите да бъдат фиксирани на 11 лв. от действително получения от партията или коалицията глас. Предвижда се и планираните по централния бюджет за съответната година разходи по това перо да бъдат прогнозни.

С параграф 2, ал. 1 от законопроекта е предвидена преходна уредба за формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26.05.2016 г. до влизането в сила на изменителния закон.
Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. като икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева, посочват още от пресцентъра на Министерски съвет. На практика, това означава, че партиите ще трябва да връщат получени пари.

Дни преди изборите за европарламент в „Шоуто на Слави% бяха изнесени данни, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили миналата година  по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета по 11 лв. Така, вместо полагащите им се общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лв., или с 6 млн. лв. повече. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка, а финансовият министър Владислав Горанов обясни впоследствие, че „наддадените пари“ идват от формулировка в закона, заради която между партии и коалиции, спечелили над 1%, се разпределят и гласовете за политически формации с по-малка подкрепа.

 

 

 

Източник: manager.bg