Начало Общество Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Златоуст

Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Златоуст

СПОДЕЛИ

Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски.

Той е оставил най-голям обем богословско творчество в Източната църква. Един от тримата „светители“ – „вселенски учители“, наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Наречен е „златоуст“ заради своето красноречие.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Почита се още и на 27 януари (пренасяне мощите на светеца) и на 30 януари (Денят на св. Три Светители).

Роден е в Антиохия Сирийска в гръко-сирийско знатно семейство. Баща му Секунд бил военачалник, а майка му Антуса изповядвала християнската вяра. Под давление на майка си е получил добро за времето си образование, обучавал се е в школата на известния ритор Ливаний.

За кратко време бил адвокат, а след това се заел да изучава християнското богословие. След това Йоан се отдалечил в пустинята и прекарал отначало четири години с други монаси, а след това две години в пълно уединение. В пустинята той написал „Слово за свещенството“.

Влошеното здравословно състояние накарало Йоан да напусне пустинята и да се върне в Антиохия, където през 381 г. бил посветен за дякон. Голяма част от парите, отпускани за негова издръжка, той давал за бедните и за изграждането на няколко болници и приюти в Константинопол. Любовта му към най-окаяните и увещанията на богатите да отделят от парите си за нямащите, възбудила недоволство сред състоятелните слоеве на населението – започнали да обвиняват светия архиепископ в предизвикване на класово напрежение. Свети Златоуст настроил против себе си дори и императрица Евдоксия. Неговата смела и безпристрастна проповед му спечелила приживе много врагове – както сред управляващата аристокрация, така и в някои църковни кръгове. На Халкедонския събор през 403 г., свикан от неговия враг александрийския патриарх Теофил, той е лишен от сан, но паството му го връща на патриаршеския престол.

Като патриарх на Константинопол е бил изпращан три пъти на заточение. До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и преследване, но не прекратява своята мисионерска и проповедническа дейност.

Починал на 14 септември 407 г., но поради големия празник (Кръстовден), паметта му е пренесена на 13 ноември.

Тридесет години след неговата смърт мощите му били пренесени в Константинопол и положени в църквата „Св. Апостоли“. По време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата „Св. Петър“.

Освен св. литургия, св. Йоан е оставил много трактати, писма (около 240) и проповеди. Съхранени са повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза от печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома.

Един от най-древните паметници на старобългарската литература е тъй нареченият сборник „Златоструй“, който е съставен от българския цар Симеон Велики и съдържа избрани цитати от Златоустовото писмено творчество.