Начало Култура Преди вековния юбилей: Цветана Костуркова – първата българка с одобрен проект...

Преди вековния юбилей: Цветана Костуркова – първата българка с одобрен проект за пощенска марка

СПОДЕЛИ
restorant

tsvetana kosturkova marka_34

Само след седмица, на 29 август,  ще се навършат 100 години от рождението на голямата българска художничка Цветана Костуркова. Преди три години тя напусна този грешен свят, но остави зад себе си богатото наследство от стотици произведения. Нейни творби красят колекциите на десетки наши и чужди галерии, присъстват в сбирките на ценители от цял свят. Тя е родена в Панагюрище, завършва  Художествената академия в класа на проф. Никола Ганушев.  През годините създава великолепни пейзажи със сюжети от  родния си град, Стария Пловдив, столицата, Охридското езоро…Една от картините, увековечила легендарната улица „Гурко” във Велико Търново, е във фонда на прочута частна галерия в Ню Йорк.  Рисува пейзажи и като спомени от пътувания в Испания, Италия, Португалия, Етиопия.Другата и слабост са натюрмортите, в които влага много романтика, хармония и настроение.

48-2

Интересен е фактът, че Костуркова работи след завършването си в Българската държавна печатница, където създава проекти за банкноти и пощенски марки.

kostur_500_leva_1948_prob_smКостуркова е първата българка, направила проект за марка, която е тиражирана. На нея е изобразена Балдуиновата кула в Царевец.

b kula_34По-късно е одобрен и неин проект за марка, изобразяваща народното събрание. Панагюрци я помнят като изключително мил и отзивчив човек. Многократно е подкрепяла благородни каузи, включително и в Панагюрище, където помагаше на сираците от бившия Дом за деца и юноши „Павел Бобеков”. Да си спомним за нея и да се поклоним отново пред таланта й.

На снимките: „Автопортрет“, „Пейзаж от Панагюрище“, „Пощенска марка с Балдуиновата кула“, „Проект за банкнота“.